Πάτρα: Δύο μήνες σχεδόν μετά την καραντίνα – Ο διπλός φόβος για το αύριο στην αγορά

Κλείσαμε δύο μήνες από τη στιγμή που άνοιξαν τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας.

Σε αυτό το διάστημα μετά την καραντίνα η εμπορική κίνηση της αγοράς κατά κοινή ομολογία των επαγγελματιών – εμπόρων κάθε μορφής, είναι πτωτική, με το ποσοστό της πτώσης αυτής να φτάνει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 50%.

Μόνο ορισμένα καταστήματα με εποχικά είδη κινήθηκαν αυτό το διάστημα και αυτά όμως είχαν πτώση σε σύγκριση με τα περασμένα καλοκαίρια.

Με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα μετά την παύση της καραντίνας η εμπορική κίνηση ήταν αρκετά κάτω, συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από αυτή.

Κι αυτό τη στιγμή που η εμπορική αγορά προερχόταν από μία χρονιά που έτσι όπως εξελίχθηκε ήταν αρκετά καλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ζήτημα βέβαια πλέον για τους επαγγελματίες δεν είναι τόσο η πτώση της κίνησης. Αυτό είναι ρουτίνα. Το στοιχείο εκείνο που χαρακτηρίζει πλέον το κλίμα στην αγορά της Πάτρας είναι ο φόβος. Ο φόβος για το αύριο που έχει δύο κύριες ερμηνείες.

Ο φόβος που ερμηνεύεται ως αγωνία για το κατά πόσο θα μπορέσουν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις που υπάρχουν σήμερα να μείνουν όρθιες αποφεύγοντας το λουκέτο, αλλά και ο φόβος εκείνος που σχετίζεται με τον υγειονομικό τομέα και έχει να κάνει με το τι θα γίνει σε ένα νέο επερχόμενο κύμα του κορωνοϊού και στο ενδεχόμενο ακόμα και ενός τοπικού lockdown.

"Σκάνε" οι πρώτες επιταγές

Είναι δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα καταστήματα που υπάρχουν τώρα, δεν θα αντέξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ήδη, άλλωστε, για πολλά μαγαζιά η κατάσταση είναι από τώρα δύσκολη.

Οι πρώτες επιταγές "σκάνε", με εμπόρους να έχουν βγει στο "σαφάρι" για δανεικά. Αν δεν αλλάξει κάτι και πάρουν σειρά και οι επόμενες, τότε μαζί με αυτές θα «σκάσουν» κάποια στιγμή και μικρές – μικρές "βόμβες" που θα σημάνουν το κλείσιμο επιχειρήσεων και ίσως ένα «τσουνάμι» από λουκέτα που μπορεί να ξεπεράσει εκείνο των ετών της οικονομικής κρίσης.

«Ο Σεπτέμβρης και γενικότερα ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για την αγορά της Πάτρας» μας έλεγε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος. «Η καραντίνα έφυγε, αλλά ο φόβος ήρθε για να μείνει».


Πηγή