8 Regional Growth Conference: Η Ελλάδα είναι ανοικτή σε επενδύσεις

ε βιντεοσκομημένο μήνυμα του Αμερικανού Πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ, που είχε σημαντικές αναφορές και μηνύματα για το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας και της Πάτρας, ξεκίνησε το απόγευμα η εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των περιφερειακών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του συνεδρίου RGC 2020.

O κ. Πάιατ, έκανε εκτενή αναφορά, στις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και στην παρουσία της Microsoft στην Δυτική Ελλάδα, όπου έχει επενδύσει στην δημιουργία εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, για τους επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μίλησε για την δημιουργία κόμβου υποστήριξης επιχειρήσεων στο πεδίο της ρομπορικής στην Αθήνα, αλλά και στην εξαγορά της τοπικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Think Silicon, από την Καλιφορνέζικη Applied Materials, γεγονός που αντικατοπτρίζει την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Η αμερικανική Πρεσβεία, τόνισε ο κ. Πάιατ, θα συνεχίσει να επενδύει στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας. Συνεργαζόμαστε, είπε, με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη σε πολλούς ακόμα τομείς, για να φέρουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Πάιατ, εξήγγειλε ότι, η επενδυτική δομή, American Central European Business Association, πρόκειται να έρθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, με μεγάλες επιχειρήσεις στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της υγείας, της ενέργειας και των τεχνολογιών πληροφορικής. Επίσης, προωθείται και ο σχεδιασμός αποστολής επενδυτικών αναζητήσεων, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Αμερικανός Πρέσβης, αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του, που, επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες εκκαθάρισης στην επένδυση του Ελληνικού.

Είπε ότι, μόλις η προσφορά για το ολοκληρωμένο θέρετρο αποφασιστεί, εκτιμούμε ότι θα φέρει μια επένδυση περίπου 1 δις δολαρίων στον κρίσιμο τομέα του ελληνικού τουρισμού και θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση.

Ο κ. Πάιατ, έκανε αναφορά και στην συνεργασία της κυβερνητικής επενδυτικής δομής DFC με την ONEX, για την υποβολή ενδιαφέροντος, για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Όπως είπε, η δομή προχωρά πλέον στους απαραίτητους οικονομικούς και νομικούς ελέγχους, για να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση. Τόνισε πως, η DFC, πιστεύει ότι το ναυπηγείο έχει το δυναμικό για να αναζωογονήσει στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και να υποστηρίξει την εργασία.

Παράλληλα και άλλες επενδυτικές εταιρείες, αναζητούν και άλλες ευκαιρίες σε τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Τέλος, ο κ. Πάιατ, έκανε αναφορά και στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία, όπως τόνισε, είναι τόσο δεμένη με την Αμερικανική Ανεξαρτησία.

Όπως είπε, υπάρχει συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για συνεορτασμό της μνήμης της επετείου, καθώς οι δύο χώρες, μοιράζονται τις αξίες της δημοκρατίας και συμφέροντα.

Η Δυτική Ελλάδα, τόνισε ο κ. Πάιατ θα έχει σημαίνοντα ρόλο σε αυτό τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων, γιατί γνωρίζουμε τον σημαντικό της ρόλο, στον αγώνα της ανεξαρτησίας,

Κλείνοντας, ο κ. Πάιατ έστειλε το μήνυμα ότι, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνομιλούν με την Ελλάδα, πάνω σε όλους τους πυλώνες του στρατηγικού τους διαλόγου, με εστίαση στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, χτίζοντας την εμπορικής μας επενδυτική σχέση και μοχλεύοντας εργαλεία, όπως η οικονομική επενδυτική συνεργασία, σε τομείς ταχείας ανάπτυξης.

Ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, ανέφερε και αυτός το παράδειγμα της Πατρινής Think Silicon η οποία κατάφερε να γίνει ανταγωνιστική επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ χαμηλά, σε επιδόσεις καινοτομίας, στην 20η θέση σε επίπεδο ΕΕ.

Παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την υπέρβαση αυτών των εμποδίων, με την δημιουργία δύο περιοχών έρευνας και καινοτομίας. Η μια θα είναι στις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργίας Πειραιώς, όπου μετατρέπεται σε στέγη έρευνας και ανάπτυξης, για νεοφυείς επιχειρήσεις, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μια επένδυση 50 εκ. ευρώ με 1500 θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη θα είναι στην Θεσσαλονίκη, στο Πάρκο Καινοτομίας, όπου σε μια έκταση 760 στρεμμάτων, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση, μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Δήμας, αναφέρθηκε και στις φορολογικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες, αναμένεται ότι, σε δύο με τρία χρόνια θα αυξήσουν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη σε πάνω από 300 εκ. ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και εξάπλωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέες επενδύσεις, κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία, αναπτυξιακό σχεδιασμό που να εστιάζει σε αυτό τον τομέα με πόρους ΕΣΠΑ, με στοχευμένα προγράμματα για ψηφιακές επενδύσεις από τις ΜμΕ, ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και καθοδήγησης των ΜμΕ, εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου για το απόρρητο και την ασφάλεια.

Τα επιμελητήρια, τόνισε ο κ. Μίχαλος, από νωρίς μπήκαν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, και σήμερα ολοκληρώνουν το πρόγραμμα απόδοσης 270.000 ψηφιακών υπογραφών, σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων, ένα έργο που θα εξοικονομήσει πόρους 480 εκ. ευρώ ετησίως

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κυριαζής παρουσίασε στοιχεία, που δείχνουν το χαμηλό ακόμα επίπεδο διείσδυσης της καινοτομίας στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στην Δυτική Ελλάδα, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, μέσα από το πρόγραμμα Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, υλοποιούνται στην περιοχή έργα δημόσιας δαπάνης 26 εκατ. ευρώ, ενώ στον δεύτερο κύκλο, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν έργα δημόσιας δαπάνης 22,7 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, υλοποιούνται συνεργατικά έργα σε διάφορους τομείς, δημόσιας δαπάνης 2 εκατ. Ευρώ, για υδατοκαλλιέργειες, προηγμένα υλικά και πολιτισμό, ενώ η Δυτική Ελλάδα, συμμετέχει σε διεθνή έργα με το Ισραήλ, την Κίνα, την Γερμανία και τη Ρωσία, με δημόσια δαπάνη 3.9 εκ. ευρώ.

Ο Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε την δράση Rebrain Western Greece, που υλοποιείται στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας, για την προσέλκυση και επιστροφή επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Όπως τόνισε, ήταν το πρώτο εγχείρημα που πήρε μορφή στην χώρα, και αποτελεί παρέμβαση σε ένα σύνολο δράσεων, όπως η ένταξη της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας, η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, η ανοικτή ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η δράση ετοιμάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, με τη συμβολή της Πανεπιστημιακής και Ερευνητικής κοινότητας, επιχειρήσεων και της διοίκησης, και δημιουργήθηκε ένας κόμβος ψηφιακής καινοτομίας, ο πρώτος που υποστηρίζει τεχνολογικά και με υπηρεσίες, φορείς της αυτοδιοίκησης και υπηρεσίες.

Το επόμενο μεγάλο έργο, που ετοιμάζεται σε αυτό το πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Ζαϊμη, είναι η κοινωνική καινοτομία. Χθες δόθηκε το πράσινο φως, από την κυβέρνηση, για την προκήρυξη προγράμματος ύψους 4 εκ. ευρώ από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Πηγή: http://www.pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    3 Ιουλίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία