Πλην και πάλι πλην οι καλοκαιρινές εκπτώσεις για την αγορά της Πάτρας!

Βαδίζουμε στο τέλος των εκπτώσεων, έχοντας φτάσει μια ανάσα πριν από την εκπνοή τους, με τους εμπόρους της Πάτρας να μιλούν για ένα ακόμα αρνητικό πρόσημο που έρχεται για να προστεθεί στον τζίρο τους από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά και γενικότερα της αγοράς η πτώση των φετινών καλοκαιρινών εκπτώσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 20% και του 30%, ανάλογα με το είδος που εμπορεύεται το κάθε κατάστημα.

Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς οι μόνες ημέρες που υπήρξε μία τόνωση στη κίνηση λόγω των εκπτώσεων ήταν αυτές της πρώτης εβδομάδας. Από εκεί και πέρα κάποια κίνηση έδειξαν τα καταστήματα με εποχικά είδη του καλοκαιριού, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει μία κίνηση στα μαγαζιά που εμπορεύονται είδη που σχετίζονται με το σχολείο.

Στα καταστήματα με είδη ρουχισμού και υποδημάτων η πτώση ήταν κατακόρυφη, παρά τις συμφέρουσες τιμές που είχαν τα καταστήματα στις βιτρίνες τους με τις εκπτώσεις να φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 60%.

"Μαύρος" χειμώνας έρχεται

Με αυτά και με αυτά, ο προβληματισμός για τον χειμώνα που έρχεται για πολλούς εμπόρους είναι έντονος.

Ήδη αρκετοί τον έχουν ονομάσει από τώρα «μαύρο» χειμώνα, συγκρίνοντάς τον με εκείνους των πρώτων ετών της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους τα αποτελέσματα της μεγάλης πτώσης που έχει φτάσει και ίσως να έχει ξεπεράσει το 50% από τη στιγμή που άνοιξαν ξανά τα καταστήματα μετά το τέλος της καραντίνας, θα φανούν τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν πρόβλεψη και για μπαράζ λουκέτων ή μικρές «βόμβες» που θα σκάνε στον αέρα της νέας κρίσης που ήδη έχει ξεκινήσει να δείχνει τα δόντια της.

Ξέμειναν όλοι από ρευστό

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας έρχονται ύστερα από μία χρονιά που κατά κοινή ομολογία ήταν αρνητική, όπως αυτή του 2019.

Σε μία περίοδο που ορισμένοι πιστεύοντας στην ανάκαμψη, προχώρησαν σε επενδύσεις πάνω στη λειτουργία τους ή σε τακτοποίηση των χρεών τους, μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που είχαν οριστεί.

Κατά συνέπεια έχουν ξεμείνει ήδη από ρευστό, τη στιγμή ακριβώς που ξεκινάει η χειμερινή σεζόν και έχουν ανάγκη από χρήματα για να προχωρήσουν σε παραγγελίες. Χρήματα που όμως δεν υπάρχουν…


Πηγή