Τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών επιμένουν στο λιμάνι της Πάτρας

Αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζουν στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα, έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, όσο και στον πρώην Λαδόπουλο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών που εξακολουθούν και ελέγχουν καθημερινά την περιοχή, η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική σε ένα βαθμό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αστυνομίας που γνωρίζουν καλά την περιοχή λένε ότι ο αριθμός των παράτυπων προσφύγων που ζουν στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων έχει αυξηθεί κατά περίπου 80 με 100 άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι τα 100 άτομα που περιφέρονταν στα πρώην εργοστάσια προ μηνών, πλέον ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί και έχει φτάσει τα 180 με 200.

Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη βέβαια και οι περιπολίες των αστυνομικών είναι καθημερινές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνδυνος για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από μερικά χρόνια.

Ωστόσο, το λιμάνι της Πάτρας παραμένει ένας πόλος που "τραβάει" τους ανθρώπους εκείνους που για διάφορους λόγους θέλουν να φύγουν από τη χώρα και να ταξιδέψουν με κάθε τρόπο στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ιταλία, προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή.

Επεισόδιο με Αφγανούς και οδηγούς φορτηγών

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες είχε και γίνει και ένα σοβαρό επεισόδιο με Αφγανούς να προσπαθούν να περάσουν δια της βίας στους χώρους του νέου λιμανιού, βάζοντάς τα με τους οδηγούς των φορτηγών που ετοιμάζονταν να ανέβουν σε ένα από τα πλοία της γραμμής για να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που ζουν στην περιοχή της Ακτής Δυμαίων περιφέρονται πλέον στους χώρους των Παλαιών Σφαγείων, εκεί που σε λίγες ημέρες από τώρα είναι να μεταφερθούν τα γραφεία του Καρναβαλικού Οργανισμού, αφού το έργο της ανακαίνισης του κτιριακού συγκροτήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Άλλοι πάλι διαμένουν στο πρώην Λαδόπουλο, αλλά και στο χώρο της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής, ενώ υπάρχουν και ελάχιστοι που "τρυπώνουν" στο ετοιμόρροπο κτίριο των υπηρεσιών λιμένα.

Τα κυκλώματα λοιπόν διακίνησης μεταναστών επιμένουν, παρά τη μείωση της προσφυγικής ροής στη χώρα, και το λιμάνι της Πάτρας παραμένει ένα από βασικά μέρη της παράνομης δράσης τους.


Πηγή