Πάτρα: “Καμπανάκι” από την αντιδημαρχία, πριν από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει η αντιδημαρχία Παιδείας και ο αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την αντιδημαρχία και τις σχολικές επιτροπές του δήμου που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τις προετοιμασίες τους για τη νέα σχολική χρονιά, έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις που ακόμα, λίγες μέρες πριν από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού, δεν έχουν εκπληρωθεί, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι ελλείψεις αυτές με φόντο την έναρξη της σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας εστιάζονται σε τέσσερα βασικά σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών που όπως έχει ήδη γράψει το patrasevents.gr, δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των σχολικών υποδομών του δήμου.

Φέτος έχουν προσληφθεί 177 σχολικές καθαρίστριες, εκ των οποίων οι 118 μόνο θα έχουν πλήρες ωράριο, ενώ οι υπόλοιπες θα εργάζονται part time τρεις ώρες, γεγονός που θα δημιουργήσει κενά, αφού ο αριθμός των σχολείων της Πάτρας, είναι στα 264.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει πάλι με τις σχολικές καθαρίστριες, μόνο που αυτό αφορά τον διορισμό τους. Παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψή τους και στις διαδικασίες που χρειάζεται να προηγηθούν, με αποτέλεσμα μια εβδομάδα μόλις πριν από την έναρξη των σχολείων, να μην έχουν προσληφθεί.

Έτσι είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο πλέον να μην προλάβουν να καθαρίσουν όπως πρέπει τα σχολικά συγκροτήματα, έτσι ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές, έχοντας την απαιτούμενη καθαριότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες που ζούμε λόγω του κορωνοϊού.

Το τρίτο σημείο είναι ότι παρά τα όσα διαβεβαιώνει το υπουργείο στα σχολεία της Πάτρας δεν έχουν φτάσει μέχρι ώρας ούτε μάσκες για τους μαθητές, ούτε αντισηπτικά και γενικότερα προστατευτικό υλικό για τις σχολικές κοινότητες κατά της πανδημίας.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για καθυστέρηση και προβλήματα στη διαδικασία του διαγωνισμού από την ΚΕΔΕ στην οποία δόθηκε από το υπουργείο η ευθύνη για τη διεξαγωγή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις αυτές αφορούν και τους δασκάλους – καθηγητές που την περασμένη εβδομάδα πήγαν για εργασία στα σχολεία, χωρίς να τους έχουν δοθεί μάσκες.

Το τέταρτο σημείο αφορά τον αυξημένο αριθμό μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Τα τμήματα δεν έχουν χωριστεί και είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά σχολεία με μικρές αίθουσες, ενώ ο μέσος όρος των μαθητών θα είναι μεγάλος σε κάθε τμήμα, ξεπερνώντας αρκετά τους 17 που είχε αναφέρει (κάπως αυθαίρετα σύμφωνα με εκπαιδευτικούς κύκλους) η υπουργός.

Δεν ξεκινάει ιδανικά η χρονιά

"Το προσωπικό καθαριότητας είναι δραματικά ανεπαρκές, η πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών καθυστερεί επικίνδυνα, υπάρχει πρόβλημα όπως φαίνεται με τη χορήγηση μασκών και προστατευτικού υλικού, καθώς μέχρι ώρας δεν έχει φτάνει τίποτα στα σχολεία, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν τάξεις με 25 και 27 μαθητές που ασφαλώς αποτελεί θέμα για την προστασία των παιδιών" τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.

«Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τα κενά που όπως λένε οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί συνδικαλιστικοί φορείς θα υπάρχουν τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η χρονιά δεν ξεκινάει με τον ιδανικό τρόπο».


Πηγή