Πάτρα: Ποτηράκι από το… σπίτι για το take away καφέ λόγω περιβαλλοντικού τέλους

Πικρά χαμόγελα έφερε στον κλάδο της εστίασης η είδηση για την πρόθεση της κυβέρνησης για να αλλάξει τα πάντα στο take away καφέ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό και την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης.

Η κυβέρνηση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της που θα ισχύσει λογικά από το νέο έτος υποχρεώνει τον καταναλωτή να πληρώνει ένα περιβαλλοντικό τέλος της τάξεως των 0,05 ευρώ για όσους παίρνουν το καφέ ή το ρόφημα τους σε πλαστικό ποτήρι.

Επιπλέον, όσοι βάζουν και πλαστικό καπάκι στο καφέ, θα πληρώνουν και άλλα 0,05 ευρώ. Οι επαγγελματίες της εστίασης της Πάτρας μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτούς τους μήνες εξαιτίας της πανδημίας και της πτώσης του τζίρου τους, σχολίασαν την είδηση με… μαύρο χιούμορ.

Το ίδιο και οι πελάτες των καφετεριών με τους περισσότερους να κάνουν πλάκα και να τονίζουν ότι θα συμμορφωθούν με τον νόμο που λέει να φέρνουν ποτηράκι από το σπίτι τους, σε περίπτωση που θέλουν να πάρουν έναν take away καφέ, ρόφημα ή χυμό.

Έτσι τουλάχιστον ο πελάτης θα γλιτώνει το περιβαλλοντικό τέλος, ενώ το κατάστημα πάντα με βάση τον νόμο θα είναι υποχρεωμένο να το υπακούσει. Αυτό βέβαια στο οποίο δεν δίνει λύσει ο νόμος είναι τι θα γίνει όταν οι παραγγελίες γίνονται από το σπίτι ή από το γραφείο και όχι δια ζώσης.

Ποιος θα βάζει το… ποτήρι; Εκτός πια και αν ο πελάτης δίνει στο χέρι το ποτήρι του στον ντιλιβερά, τον βάζει και μέσα στη κουζίνα και του λέει, «εδώ είσαι φτιάξε μου ένα καφέ». Πέρα όμως από την πλάκα.

Τα περισσότερα καταστήματα εστίασης που έχουν μία έντονη δραστηριότητα στο take away café έχουν ήδη αντικαταστήσει τα πλαστικά ποτηράκια με χάρτινα. Κάτι ανάλογο θα γίνει με τα πλαστικά καπάκια και τα καλαμάκια.

Τα υπόλοιπα που έχουν το take away σε δεύτερη μοίρα ενδέχεται να το αποσύρουν εντελώς. Έτσι και αλλιώς το πράγμα φαίνεται από τώρα που θα καταλήξει.

Οι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να απορροφήσουν και τα δύο τέλη, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κέρδος τους. Την ώρα που φυσικά το κράτος θα κερδίζει και από αυτό τον φόρο.


Πηγή