Φόβος για την αγορά της Πάτρας ένα μακρινό (μέχρι ώρας) ενδεχόμενο lockdown

Το καλοκαίρι έφυγε, ο χειμώνας πλησιάζει και η πανδημία στην Ελλάδα κορυφώνεται με τα κρούσματα να μη μειώνονται, η διασπορά να παραμένει σε ένα σταθερά αυξητικό επίπεδο και τον ιό να δείχνει την επιθετικότητά του, κρίνοντας από τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων των τελευταίων ωρών.

Στην Αχαΐα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα κλίμα αβεβαιότητας. Μία αβεβαιότητα που μεταφράζεται σε φόβο για το ενδεχόμενο της αύξησης των κρουσμάτων και της διασποράς στην κοινότητα από παράγοντες όπως το άνοιγμα των σχολείων η επιστροφή των φοιτητών στη βάση τους, στην Πάτρα.

Για την αγορά ο φόβος της διασποράς έχει μία ονομασία. Τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου τοπικού lockdown που θα κλείσει τα καταστήματα ή θα περιορίσει το όριο της λειτουργίας τους, κάτι που για τις επιχειρήσεις θα είναι το ίδιο καταστροφικό.

Ένα ενδεχόμενο που στην περιοχή μας λόγω της καλής υγειονομικής πορείας μοιάζει αρκετά μακρινό για την ώρα, όμως, ο κορωνοϊός μας έχει δείξει ότι έχει την ικανότητα να ανατρέψει τα πάντα μέσα σε λίγες στιγμές.

Κλείσιμο τα μεσάνυχτα

Για τον λόγο αυτό και φοβούμενος τα χειρότερα ο ΣΚΕΑΝΑ έχει ξεκινήσει ήδη μία σειρά επαφών με τον Εμπορικό Σύλλογο, με στόχο να παρθούν μέτρα από κοινού για την αντιμετώπιση αυτής της ενδεχόμενης κατάστασης.

Αν υπάρξει lockdown, αυτό θα σημάνει για την εστίαση το κλείσιμο των μαγαζιών τα μεσάνυχτα. Είναι το μέτρο που ήδη έχει εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και σε νησιωτικά μέρη, όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

«Κάτι τέτοιο, το κλείσιμο δηλαδή των μαγαζιών στις 12, θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για τα νυχτερινά κέντρα, αλλά και για το σύνολο της εστίασης» τονίζει ο Σπύρος Στεργίου.

«Έχουμε προχωρήσει έτσι στη σύνταξη μιας δικής μας πρότασης για αλλαγή ωραρίου την οποία έχουμε ήδη καταθέσει στα υπόψη του Εμπορικού Συλλόγου».

Αλλαγές στο ωράριο

Η πρόταση αυτή προτείνει στα εμπορικά μαγαζιά ένα συνεχόμενο ωράριο που να κρατάει έως τις 6 με 6.30 το απόγευμα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εμπόρους και στους εργαζόμενους να πάνε κάπου το βράδυ, διευκολύνοντας με την αλλαγή αυτή και των μαγαζιά της εστίασης.

«Παίρνουμε μέτρα από τώρα με φόντο το φόβο ενός ενδεχόμενου lockdown. Η πρόταση που έχουμε κάνει θεωρούμε ότι βολεύει τόσο τα εμπορικά μαγαζιά και τους εμπόρους, όσο και την εστίαση.

Θα διευκολύνει αρκετά τον κλάδο αν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι μία πρόταση ουσιαστικά για την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Μέχρι να περάσει η πανδημία…» τονίζει κ. Στεργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή εξετάζεται από τα μέλη του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου, με τον οποίο οι επαφές του ΣΚΕΑΝΑ θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.


Πηγή