Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων στο κέντρο της Πάτρας (φωτο)

Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων στο κέντρο της Πάτρας (φωτο) Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων στο κέντρο της Πάτρας (φωτο)

Την Τετάρτη 21 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε της Πάτρας με αφορμή την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και την ένταση της καταστολής απέναντι στους μαθητές αλλά και συνολικά στον λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Φυσικού, Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφίας, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ και ΣΟΦΕΠΠ της Πάτρας, με τις αποφάσεις, τα πανό και τα συνθήματα τους ανέδειξαν ότι η ένταση της καταστολής πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Οι φοιτητές στο συλλαλητήριο καταδίκασαν με παλμό την καταστολή, απαίτησαν να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου.

Ξεχωριστή στιγμή του συλλαλητηρίου ήταν τα καταδικαστικά συνθήματα για την εγκληματική Χρυσή Αυγή που ακούστηκαν δυνατά έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές έδωσαν απάντηση στην απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέα που επιδιώκει μέχρι και την τελευταία στιγμή να ρίξει στα «μαλακά» τους ναζί εγκληματίες.

Οι Σύλλογοι στις αποφάσεις τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Στις 21 Οκτωβρίου 2020 ξεκινάει η δίκη για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου πριν από δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα του άγριου ξυλοδαρμού του από δύο καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο, απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας του θύματος για τη μετατροπή του αδικήματος σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και τελικά υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα για παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Με αυτή την κατηγορία οι αυτουργοί της δολοφονίας πέφτουν στα «μαλακά» καθώς διατηρείται το πιο ελαφρύ ποινικό πλαίσιο απέναντί τους.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη κωλυσιεργία της δίκης, την προσπάθεια συγκάλυψης και υπονόμευσης της δίωξης των δραστών, τόσο με ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ.

Τέτοιες εγκληματικές, αποτρόπαιες πράξεις δεν γεννιούνται σε κοινωνικό «κενό αέρος». Είναι αποτέλεσμα των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων που γεννάει και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτό είναι το πρόσφορο έδαφος που καλλιεργεί την ομοφοβία, το ρατσισμό, οδηγεί στο περιθώριο κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

Πάνω σε αυτό το έδαφος βρίσκει χώρο να αναπτύσσεται και το φασιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να ρίξουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους νέους, στο λαό, οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και όποια άλλα φασιστοειδή στοιχεία.

Ήταν σκληρή η μάχη που έδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, το ταξικό εργατικό κίνημα, το μαθητικό κίνημα, για να απομονωθούν οι φασίστες ναζιστές, αλλά και απέναντι σε αυτούς που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού. Το δικαστήριο επικύρωσε την λαϊκή ετυμηγορία για τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, στέλνοντας τους δολοφόνους φασίστες στη φυλακή.

Απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκής συλλογική και οργανωμένη πάλη από το φοιτητικό κίνημα, το εργατικό λαϊκό κίνημα, ενάντια στο φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν.

Απαιτείται επαγρύπνηση απέναντι στην καταστολή των ανθρώπων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους σε δουλειά, ζωή και μόρφωση, των ανθρώπων που παλεύουν ενάντια στο ρατσισμό και την περιθωριοποίηση που καλλιεργεί το ίδιο το σύστημα, είτε η καταστολή έρχεται από την αστυνομία και τους μηχανισμούς του κράτους, είτε έρχεται από τους φασίστες.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στα πρόσφατα απανωτά παραδείγματα καταστολής απέναντι στους μαθητές που διεκδικούν ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών τους. Καταδικάζουμε την καταστολή στο Υπ. Παιδείας στις 9/10, το χτύπημα της αστυνομίας στους εργαζόμενους και τους φοιτητές την ίδια μέρα, την τρομοκρατία στο συλλαλητήριο της 15/10. Το όργιο καταστολής έχει φτάσει μάλιστα σε άλλο επίπεδο. Πέντε μαθητές κρατούνται από τις 15/10 σαν κοινοί εγκληματίες επειδή επέλεξαν να αγωνιστούν για τις ανάγκες τους. Απαιτούμε να αφεθούν τώρα ελεύθεροι.

Γνωρίζουμε πως η καταστολή πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική, κάτι που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις.

Απαντάμε ότι δεν θα τους περάσει!

Απαιτούμε να καταδικαστούν με τις ανώτερες δυνατές ποινές οι έξι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι 5 συλληφθέντες μαθητές.

Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής και ομοφοβικής συμπεριφοράς απέναντι σε κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

Διεκδικούμε γενναία και ολόπλευρη κρατική και κοινωνική στήριξη των ατόμων που το ίδιο το σύστημα καθιστά ευάλωτους, ακόμα και περιθωριοποιεί.

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, κοινωνικά δικαιώματα στη μόρφωση, την εργασία, τη δημιουργική ζωή, για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος δέρματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού».

Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων στο κέντρο της Πάτρας (φωτο) Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων στο κέντρο της Πάτρας (φωτο)


Πηγή