Η Πάτρα πληρώνει το “τίμημα” της Αττικής και των άλλων – Αδικείται, θα ευνοηθεί;

Δεν είναι θέμα τοπικισμού ή σοβινισμού, όμως, η αίσθηση που κυριαρχεί στην πλειοψηφία των Πατρινών, στην κοινή γνώμη αυτής της πόλης, είναι ότι η Πάτρα πληρώνει το τίμημα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των άλλων περιοχών της Ελλάδος που έχουν γεμίσει κορωνοϊό.

Θα μπορούσε να ήταν και η Πάτρα στην θέση τους. Όμως δεν είναι. Ξέρετε γιατί; Η Πάτρα πρόσεχε σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ανεξάρτητα από κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές, όπως ήταν για παράδειγμα οι συναθροίσεις των νέων στα διάφορα υπαίθρια στέκια τους.

Είχε όλο αυτό το διάστημα μία εστίαση που τηρούσε τα μέτρα (στο σύνολο τους σχεδόν), με τους εργαζόμενους των καταστημάτων του κλάδου να είναι τυπικοί. Με τους επαγγελματίες να κλείνουν προληπτικά τα μαγαζιά τους, ακόμα και στην υποψία του ιού.

Είχε εμπορικά καταστήματα που δεν σε άφηναν να μπεις μέσα αν υπήρχε κόσμος και έτσι αναγκαζόσουν να περιμένεις από έξω και ας γνώριζαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να φύγεις.

Είχε σούπερ μάρκετ που δεν σου επέτρεπαν να μπεις μέσα χωρίς μάσκα, είχε μέσα μαζικής μεταφοράς όπου δεν σημειώνονταν σε τόσο μεγάλο βαθμό συνωστισμοί.

Είχε κλειστά ιδρύματα (γηροκομεία και δομές) που κράτησαν τον κορωνοϊό απ' έξω παρόλο που θέριζε όλο αυτό το διάστημα τις αντίστοιχες δομές στις άλλες περιοχές.

Είχε φορείς και υγειονομικές αρχές που παρακολουθούσαν από κοντά, έδιναν συμβουλές, καθοδηγούσαν και ήταν εκεί για να κρατηθεί ο ιός σε ένα σταθερό επίπεδο και ας είχε μία αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλη την χώρα.

Σε γενικές γραμμές είχε πολίτες που πρόσεχαν και ας είχαν κουραστεί από όλη αυτή την κατάσταση και ας χαλάρωναν κατά διαστήματα, ψάχνοντας διεξόδους για να ξεφύγουν από το ψυχολογικό βάρος αυτής της πανδημίας.

Όλη αυτή η προσπάθεια, σε οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον, πήγε χαμένη. Η Πάτρα "κλείνει" εξαιτίας των άλλων και αυτό το κλείσιμο δεν είναι μία κουβέντα.

Θα έχει βαριές επιπτώσεις σε μία οικονομία βουλιαγμένη, με την ανεργία και την part time εργασία, να "θερίζουν" περισσότερο από την πανδημία.

Ποιος ο λόγος, άλλωστε, να περάσουμε σε οριζόντια μέτρα που να ισχύουν και για την Αχαΐα (όπως και για κάθε άλλο νομό με καλή υγειονομική πορεία) από τη στιγμή που θα έμπαινε σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό;

Όμως τουλάχιστον από τη στιγμή που τα πράγματα έγιναν έτσι, ας σκεφτούν οι κυβερνώντες και οι αρμόδιοι ότι η Αχαΐα δεν άξιζε αυτό το lockdown και ας είναι πιο γενναιόδωροι στην στήριξη και στις εξαγγελίες τους.

Και οι δικοί μας φορείς ας διεκδικήσουν περισσότερα για μία περιοχή και την αγορά αυτής, που πλέον είναι ζήτημα αν αναπνέει ακόμα και διασωληνωμένη…


Πηγή