Lockdown στην Πάτρα: Μαύρα δάκρυα και βουβός πόνος για την αγορά

«Μαύρο» δάκρυ για την αγορά της Πάτρας και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που από το Σάββατο και μετά θα πρέπει να κλείσουν τα καταστήματα τους, κατεβάζοντας τα ρολά τους για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο.

Στους τρεις σχεδόν μήνες της περασμένης άνοιξης θα προστεθεί και ο ένας μήνας του Νοεμβρίου και πλέον με την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα όλοι εύχονται αυτό το διάστημα να μην είναι μεγαλύτερο.

Το κακό όμως έχει γίνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το εμπόριο της Πάτρας «σβήνει» και πολλοί χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτής της κυβέρνησης σαν τη χαριστική βολή στον κλάδο.

Η εστίαση τα ίδια. Ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων του κλάδου, εκεί που σχοινοβατούσε πάνω σε τεντωμένο σχοινί στο χείλος του γκρεμού, πλέον μάλλον έχει πέσει μέσα σε αυτόν.

Μαζί με αυτούς και αρκετές ακόμα υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα (κομμωτήρια, φροντιστήρια, γυμναστήρια κτλ) που κλείνουν για όλο αυτό το διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όσους επαγγελματίες απευθύνθηκε το patrasevents.gr για να σχολιάσουν το όλο θέμα, κανείς δεν είχε όρεξη για πολλά λόγια. Στο ίδιο σχεδόν μετερίζι και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι έχουν μπει για τα καλά σε καθεστώς αβεβαιότητας. Δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει αφού πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται θα λειτουργήσουν ξανά.

Οι έμποροι, ίσως, να έπαθαν τη μεγαλύτερη ζημιά. Πολλοί από αυτούς δεν περίμεναν το lockdown και στον δικό τους κλάδο, κανείς στην ουσία δεν τους είχε προειδοποιήσει, όλα πάρθηκαν ως απόφαση μέσα σε λίγες ώρες.

Είχαν κάνει τις παραγγελίες τους, πρέπει τώρα να τις πληρώσουν βάση των συμφωνιών τους, με κλειστά τα μαγαζιά τους.

Τα μέτρα στήριξης που είναι να ανακοινωθούν δύσκολα θα ικανοποιήσουν τους επαγγελματίες και όλους αυτούς τους κλάδους που κλείνουν για ένα μήνα.

Όσο για πρόσχημα που ανέφεραν οι κυβερνώντες ότι κλείνουμε τώρα για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει την χριστουγεννιάτικη περίοδο, αυτό για τους περισσότερους ακούγεται σαν ένα κρύο ανέκδοτο.

Με τι καρδιά, με τι ψυχολογία θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι του μικρομεσαίου επιχειρηματικού κόσμου, επαγγελματίες και εργαζόμενοι να ανοίξουν την αγορά και μάλιστα σε ένα εορταστικό κλίμα;


Πηγή