Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος: Πρωτοβουλία για νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων

Πρωτοβουλία για να τρέξει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων μέσα στο 2021 αναλαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μετά την μεγάλη αποδοχή που είχε αυτό του οποίου ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής για ένταξη των επιχειρήσεων…

Όπως είναι γνωστό ο προϋπολογισμός ήταν 30 εκ. ευρώ και υποβλήθησαν πάνω από 7.500 φάκελοι για ένταξη στο πρόγραμμα γεγονός που σηματοδοτεί πως χρειάζεται ένα ποσό πάνω από 210 εκ. ευρώ για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα της στήριξης ευρύτερου αριθμού επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα, προχωράει στην ανάληψη ενεργειών προκειμένου να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης τους το οποίο αν είναι δυνατόν θα τρέξει μέσα στο 2021.

«Η συμμετοχή των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας στην Πρόσκληση της Δράσης “Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα” ήταν μεγάλη, και αυτή τη στιγμή τα στοιχεία βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί σημαίνει ότι τα χρήματα θα φτάσουν σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη στήριξης. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλες οι αιτήσεις να ικανοποιηθούν από την αρχική δαπάνη καθώς και ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων, μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να τρέξει εκ νέου ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων και ιδίως αυτών που δε θα καταφέρουν να ενισχυθούν από την παρούσα Δράση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

Θα καλυφθεί το 15%

Από το υπάρχουν πρόγραμμα θα καλυφθεί το 15% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα με βάση τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν δει το φώς της δημοσιότητας.

“Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλυφθεί το 15% περίπου των επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει φακέλους για ένταξη. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως χρειάζονται και άλλους τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η ουσία ότι από αυτό το πρόγραμμα κάποιες επιχειρήσεις θα πάρουν χρήματα, ενώ από όλα τα άλλα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία δεν είχαν εφαρμογή στην περιοχή μας, πλην αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η κυβέρνηση γνώριζε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα πυρόπληκτα δάνεια που συνέβαλλαν στον αποκλεισμό επιχειρήσεων επειδή δεν είχαν “καθαρό πρόσωπο”, για να τύχουν των χρηματοδοτικών ενισχύσεων. Από την μία τους ζητάμε να είναι συνεπής με τα μέτρα της πανδημίας και από την άλλη τους αποκλείουμε από τα προγράμματα ενίσχυσης. Αυτό είναι μία τεράστια αντίφαση, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος

“Δεν καλύπτει τις ανάγκες”

Το γεγονός πως δεν καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς αποτέλεσε ένα από τα σημεία στα οποία στέκεται ο εμπορικός κόσμος κάνοντας σαφές πως ένα δεύτερο πρόγραμμα θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια για τις επιχειρήσεις και την προσπάθεια που κάνουν για επιβίωση

“Λόγω πίεσης χρόνου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν χρήματα απο το ΕΣΠΑ , κάνοντας χρήση πλαισίου της Ε.Ε. λόγω εκτάκτων συνθηκών, δεν έγινε διαβούλευση ώστε να μεταφέρουμε τις ανάγκες της αγοράς.

Η εστίαση και οι υπόλοιποι ΚΑΔ που συμμετέχουν σ’ αυτή την κατηγορία, που θα χρησιμοποιηθεί το 40% της συνολικής δράσης, φαίνεται να είναι οι ευνοημένοι.

Στην κατηγορία που περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο ( 30% της δράσης) με πολλούς άλλους ΚΑΔ , είναι προφανές ότι θα μείνουν πολλές επιχειρήσεις εκτός, αφού θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν πολύ υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με αυτές της εστίασης και του τουρισμού( Ξενοδοχεία, κλπ, όχι λιανεμπόριο σε τουριστικές περιοχές).

Επίσης το ποσοστό μείωσης εσόδων έπρεπε να συγκριθεί με μεγαλύτερο διάστημα απο το τρίμηνο που ίσχυσε, πχ και 7ο και 8ο του 2020 σε σχέση με το 2019 ώστε ν΄ ωφεληθούν επιχειρήσεις που είχαν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις .

Αναμένουμε την τελική κατάταξη ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα πως λειτούργησε το πρόγραμμα, αλλά και πια είναι η γεωγραφική κατανομή των ωφελούμενων”, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης.

Δεν επαρκεί

Η ευρύτατη αποδοχή από τις επιχείρησης του προγράμματος της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδος αναδεικνύει το γεγονός της επιτακτικής ανάγκης που υπάρχει για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κάτι που με την πανδημία του κορονοϊού έχει περιοριστεί κατά πολύ…

Αναγκαίο λοιπόν το πρόγραμμα με βάση και τις εκτιμήσεις των φοροτεχνικών-λογιστών όπως και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση

“Το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων Covid -19 της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ,γνωστό σαν «Μη επιστρεπτέα προκαταβολή» είχε σκοπό την ενίσχυση των ΜΜΕ με την μορφή επιδότησης των δαπανών του έτους 2019 .

Η υποβολή των αιτήσεων έληξε πριν από λίγες ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες ,υποβλήθηκαν 7.500 αιτήσεις ,ενώ το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 30.000.000,00€ και για να καλυφθεί το σύνολο των υποβληθέντων αιτήσεων απαιτείται προϋπολογισμός ποσού 230.000.000,00 €.

Κατά συνέπεια είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν στο σύνολο τους οι υποβληθείσες αιτήσεις .

Επιπρόσθετα να παρατηρήσω ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει με κριτήρια ΕΣΠΑ ( βαθμολογία κλπ) που λίγες επιχειρήσεις θα συγκεντρώσουν ,με αποτέλεσμα πολλές μικρές επιχειρήσεις να μείνουν εκτός επιχορήγησης .

Ανάλογα προγράμματα έτρεξαν και άλλες περιφέρειας της χώρας με αντίστοιχα κριτήρια.

Εκτιμώ ότι πλέον σημασία έχει να αξιολογηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι αιτήσεις και να εκδοθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις από το αρμόδιο όργανο , προκειμένου να λάβουν έγκαιρα οι επιχειρήσεις την αναλογούσα επιχορήγηση και να την εντάξουν στα επιχειρηματικά”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των φοροτεχνικών-λογιστών Ηλείας Σάκης Χαμεζόπουλος.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    12 Νοεμβρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία