Πάτρα: Λιγότερο από το 15% των εμποροϋπαλλήλων επέστρεψε στην εργασία του

Λιγότερο από το 15% των εργαζομένων στα εμπορικά μαγαζιά έχουν επιστρέψει στην εργασία τους από τη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία του click away.

Η πλειοψηφία των εργοδοτών, γνωρίζοντας κάτω από αυτές τις συνθήκες ότι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις μισθοδοτικές τους υποχρεώσεις αφού τα έξοδα δεν βγαίνουν, προτίμησε να κρατήσει το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων της σε καθεστώς αναστολής.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι εργοδότες θα έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν στους υπαλλήλους τους μόνο το δώρο των Χριστουγέννων, γλιτώνοντας τον μισθό.

Μάλιστα, όπως λένε παράγοντες της αγοράς το ποσοστό των εμποροϋπαλλήλων που επέστρεψε στην εργασία του είναι ακόμα μικρότερο για τα μικρά καταστήματα και ίσως να μην ξεπερνά το 10%.

Ωστόσο, την ίδια τακτική επέλεξαν ακόμα και αλυσίδες μεγάλων πολυεθνικών, αφήνοντας σε καθεστώς αναστολής τους μισούς και πλέον εργαζόμενους τους.

Έτσι, αν κάνει κάποιος μια βόλτα στα μαγαζιά της Πάτρας θα δει να στέκονται πίσω από τον πάγκο που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του καταστήματος, μόνο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, χωρίς υπαλλήλους.

Οι περισσότεροι από αυτούς μένουν στο κατάστημα έως τις μεσημεριανές ώρες και το απόγευμα κλείνουν, αφήνοντας το τηλέφωνο στην τζαμαρία του μαγαζιού για όποιον ενδιαφέρεται για να παραγγείλει κάτι που έχει δει.

Εργάζονται σε καθεστώς αναστολής

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε εδώ ότι αρκετοί υπάλληλοι ξέροντας την αβεβαιότητα που υπάρχει πλέον στην αγορά και ότι οι εργοδότες τους δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην πληρωμή της μισθοδοσίας τους, προτίμησαν τη σιγουριά των 534 ευρώ, χάνοντας κάποια χρήματα από αυτά που θα έπαιρναν με τον κανονικό τους μισθό.

Από την άλλη βέβαια δεν λείπουν οι συμπεριφορές αυθαιρεσίας με τους εργοδότες να αναγκάζουν τους υπαλλήλους να εργαστούν παρόλο που τους έχουν βάλει σε καθεστώς αναστολής, μετατρέποντας τα 534 ευρώ σε μισθοδοσία τους, χωρίς οι ίδιοι να πληρώνουν από τη τσέπη τους.

Οι υπάλληλοι από την πλευρά τους το δέχονται υπό τον φόβο της απόλυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη τέτοιες καταγγελίες στα αρμόδια όργανα.


Πηγή