ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΧΩΡΑ – «Κόκκινη» η Αττική, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00

Με τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν πάρει ανοδική πορεία, η χώρα χωρίζεται για άλλη μια φορά σε δύο επίπεδα κινδύνου. Έτσι, οι περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη θα εντάσσονται σε δύο επίπεδα: το επίπεδο Α («Κίτρινη») – Επιτήρησης το επίπεδο Β («Κόκκινη») – Αυξημένου κινδύνου Στις κατηγορίες αυτές θα εντάσσονται κοινότητες, δήμοι, πόλεις ή ολόκληρες Περιφερειακές Ενότητες. Και στις δύο κατηγορίες θα ισχύουν τα εξής οριζόντια μέτρα: Χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους Κυκλοφορία μόνο με SMS ή έντυπο Στην περιοχές του Επιπέδου Α θα ισχύουν τα εξής μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ Δια ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

  • Λιανεμπόριο, κομμωτήρια κτλ. θα λειτουργούν κανονικά

Στις περιοχές του Επιπέδου Β, θα ισχύουν τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στις περιοχές που βρίσκονταν υπό καθεστώς επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Δηλαδή η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 18:00 έως τις 05:00 της επόμενης. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η Αττική.

  • «Κόκκινη» επισήμως η Αττική

«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων: Συγκεκριμένα από αύριο για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει: 1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. 2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση) 3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών. 4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop). Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε μεγάλη προσοχή στις Αχαρνές, όπου αντί να παρατηρείται μείωση, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.
Οι άλλες «κόκκινες» περιοχές

Στο επίπεδο Β, εντάσσονται επίσης οι ακόλουθες περιοχές: Λέσβος Η δημοτική ενότητα Εορδαίας στην Κοζάνη Οι Δήμοι Θηβέων και Τανάγρας στη Βοιωτία Ο Δήμος Σπάρτης στη Λακωνία Ο Δήμος Χαλκιδέων στην Εύβοια Η Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής Ο Δήμος Πατρέων Ο Δήμος Θήρας στο νησί της Σαντορίνης Η Μύκονος Ολόκληρη η Περιφέρεια Αττικής, εκτός από τα νησιά. Όπως ήδη αναφέρθηκε, στις περιοχές αυτές θα ισχύουν τα ίδια μέτρα με την Αττική με μόνη διαφορά την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Στις παραπάνω περιοχές, η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 6 το απόγευμα. Ποιες περιοχές κατέβηκαν επίπεδο Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και άρση μέτρων σε κάποιες περιοχές, στις οποίες πριν ίσχυαν αυξημένα μέτρα επιτήρησης και πλέον θα εντάσσονται στο επίπεδο Α.

  • Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

Οι δημοτικές ενότητες Κρόκου και Σιάτιστας στην Κοζάνη Ολόκληρη η Περιφέρεια Βοιωτίας, εκτός από τους προαναφερθέντες δήμους Θηβέων και Τανάγρας. Στη Βοιωτία, γενικότερα, υπήρξε μεγάλη ύφεση των κρουσμάτων, ειδικά στους δήμους Αλιάρτου, Διστόμου, Αράχωβας, Λεβαδέων και Ορχομενού.
πηγη|in.gr


Πηγή