Το ΚΚΕ Αχαΐας για την πανδημία του κορωνοϊού

"Την ίδια στιγμή που η πανδημία Covid-19, συνεχίζει την πορεία της με εκατομμύρια κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως, το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας παραμένει αθωράκιστο. Και ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ η κατάσταση των δομών υγείας στο Νομό μας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Εκατοντάδες θέσεις προσωπικού στα τέσσερα νοσοκομεία του Νομού μας εξακολουθούν να είναι κενές, ενώ επεκτάθηκαν και εν μέσω πανδημίας οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεκάδες είναι οι υγειονομικοί που έχουν νοσήσει από COVID-19 ως αποτέλεσμα της αυξημένης έκθεσης και των ανεπαρκών ελέγχων και μέτρων προστασίας. Τμήματα και κλινικές έχουν συρρικνωθεί και πλήθος τακτικών χειρουργείων αναβάλλονται, προκειμένου τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ακυρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων η στελέχωση γίνεται με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού.

Αυτές είναι και οι αιτίες που οδήγησαν τις τελευταίες μέρες σε ενδονοσοκομειακή διασπορά στο Νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα, και όχι η ατομική ευθύνη ασθενών, συνοδών και επισκεπτών, των υγειονομικών που δουλεύουν στο κόκκινο, με εξαντλητικά ωράρια, τεράστιες ελλείψεις και χωρίς περιοδικό έλεγχο με μοριακό τεστ, για τη διασπορά της νόσου.

Η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ να αναλάβουν εδώ και τώρα τις ευθύνες τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι πρόκληση, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, η περικοπή 570 εκ ευρώ από τον προϋπολογισμό για το υπουργείο υγείας, την ίδια στιγμή που δίνει δεκάδες δις για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας, για πολεμικές δαπάνες που δεν έχουν να κάνουν με τη θωράκιση της χώρας αλλά με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διενέργεια μοριακών τεστ σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου του Άγιου Ανδρέα.
  • Τακτικός επαναλαμβανόμενος έλεγχος του προσωπικού των νοσοκομείων για την πρόληψη της διασποράς της νόσου, αρχής γενομένης από τα τμήματα αυξημένης έκθεσης.
  • Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να συμβάλλει στην πρόληψη, στην παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, ήπιων κρουσμάτων αλλά και των εμβολιασθέντων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Καμία καθυστέρηση στη διαδικασία των κρίσεων και πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με την εκπλήρωση των τυπικών προσόντων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού" αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ Αχαΐας..


Πηγή