Λιβανός και Φαρμάκης βάζουν μπροστά για ενεργειακό έργο πνοής στην περιοχή

Την εκκίνηση των διαδικασιών παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έκτασης 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης Ενεργειακής Κοινότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Σπήλιος Λιβανός.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, πάνω στην οποία εργάζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επί έναν περίπου χρόνο, προκειμένου να δώσει απάντηση στην ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της περιοχής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, για την εγκατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο φωτοβολταϊκών σταθμών, που θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.
Οι ενεργειακές κοινότητες θα καλύψουν τις ανάγκες των παραπάνω φορέων για ηλεκτρική ενέργεια, θα μειώσουν το κόστος άρδευσης των καλλιεργειών των αγροτών και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ θα στηρίξουν και την προσπάθεια εξόφλησης των οφειλών που έχουν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προς την ΔΕΗ, από την λειτουργία των αντλιοστασίων.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο που θα κατασκευαστεί, θα είναι δυναμικότητας 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο ύψος των 90.000.0000 ευρώ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στην παρέμβασή του επισήμανε ότι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από υψηλά τέλη άρδευσης και κόστους ηλεκτροδότησης των αντιλιοστασίων και στο παλαιωμένο δίκτυο.
Αντιλαμβανόμενος τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η κατάσταση, δρομολογεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την αναδιαμόρφωση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ, με στόχευση τον εκσυγχρονισμό των παλαιωμένων στην πλειονότητά τους εγκαταστάσεων και των δικτύων αλλά κυρίως τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης.
«Όραμά μας στο επόμενο διάστημα είναι με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα, ώστε να επιτύχουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση, του συνόλου των πλούσιων υδάτων πόρων της περιοχής μας», τόνισε.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στην καινοτόμα προσπάθεια που θα επιτύχει την ενεργειακή αυτονόμηση των ΤΟΕΒ και των Δήμων της περιοχής. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που οραματίζεται τους αγροτικούς οργανισμούς και συνεταιρισμούς, τους Δήμους και κάθε άλλο φορέα της Δυτικής Ελλάδας που το επιθυμεί, υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να γίνουμε όλοι μέτοχοι και συμμέτοχοι σε μία νέα ενεργειακή εποχή για τον τόπο» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη Ενεργειακή Κοινότητα της Ελλάδας και ένα πρωτοποριακό σχέδιο ακόμα και για την Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται σε τέτοια έκταση και με τέτοια μαζικότητα, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και των ΟΤΑ.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 38 φορείς (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και ΝΠΔΔ).
Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προωθήσει:
• Την έγκριση των Σχεδίων των Καταστατικών από τα μέλη (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους)
• Την έγκριση της συμμετοχής τους στο αρχικό ταμείο των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
• Την εξασφάλιση του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το πρώτο Φ/Β πάρκο
Ακόμα:
• Ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης για τη πρόθεση δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και για τα οφέλη αυτών.
• Συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
• Προχώρησε ο σχεδιασμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων και οι προδιαγραφές του Φ/Β Πάρκου.
• Προσδιορίστηκαν οι ενεργειακές ανάγκες και τα ποσοστά συμμετοχής κάθε φορέα στην Ενεργειακή του Κοινότητα.
• Καταρτίστηκαν και εστάλησαν στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, τα σχετικά Καταστατικά.
Στη χθεσινή παρουσίαση του έργου, χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από ένα τόσο μεγάλο έργο που απευθύνεται σε ανθρώπους του μόχθου και της καθημερινότητας, όπως οι αγρότες και ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής, που έκανε λόγο για μια εξαιρετική πρωτοβουλία και ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θα στηρίξει και ο ίδιος όσο μπορεί.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    28 Φεβρουαρίου 2021

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία