11 πλατείες της Πάτρας, με έργα αγωνιστών, παίρνουν φως από την Επανάσταση του ’21 (φωτό)

Οι εικαστικές δράσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού της Πάτρας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, κορυφώνονται το απόγευμα της Τετάρτης.

Τότε είναι που θα φωτιστούν όλα τα έργα τέχνης σε πλατείες με αγωνιστές του 1821. Ο φωτισμός των έργων τέχνης που βρίσκονται σε 11 πλατείες της Πάτρας θα γίνει με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Τα έργα τέχνης των αγωνιστών που θα πάρουν φως είναι αυτά των Παναγιώτη Καρατζά, Κωνσταντίνου Γιαννιά, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, Ιωάννη Καποδίστρια, Γρηγορίου Ε΄, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Τριών Ναυάρχων, Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο-Jean Moreas, Παπαφλέσσα, Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Τύμβου της Επανάστασης.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 21 Μαρτίου, σε τέσσερις πλατείες της Πάτρας, έγιναν υπαίθριες εικαστικές εκθέσεις με ανατυπωμένα έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου, με έργα του Μακρυγιάννη και Παναγιώτη Ζωγράφου ενώ στα διαφημιστικά πλαίσια των στάσεων των λεωφορείων, έχουν τοποθετηθεί έργα φιλελλήνων ζωγράφων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον στολισμό των πλατειών της Πάτρας, με τους ήρωες και αγωνιστές της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, έχει αναλάβει ο εικαστικός Πέτρος Λαμπρινάκος.

Τέλος, η εκτενής υπαίθρια έκθεση που αναπτύσσεται στις πλατείες και τα τοπόσημα της πόλης μας, όπου παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων Ελλήνων εικαστικών, με θέματα βασισμένα στον αγώνα για την ελευθερία. γίνεται με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ξένιας Γιαννούλη και του εικαστικού Πέτρου Λαμπρινάκου.

11 πλατείες της Πάτρας, με έργα αγωνιστών, παίρνουν φως από την Επανάσταση του ’21 (φωτό) 11 πλατείες της Πάτρας, με έργα αγωνιστών, παίρνουν φως από την Επανάσταση του ’21 (φωτό) 11 πλατείες της Πάτρας, με έργα αγωνιστών, παίρνουν φως από την Επανάσταση του ’21 (φωτό) 11 πλατείες της Πάτρας, με έργα αγωνιστών, παίρνουν φως από την Επανάσταση του ’21 (φωτό) 11 πλατείες της Πάτρας, με έργα αγωνιστών, παίρνουν φως από την Επανάσταση του ’21 (φωτό)


Πηγή