Φαρμάκης, Μπονάνος στο Φράγμα Πείρου: «Η Αχαϊα αρχίζει να ξεδιψάει για τα καλά»

«Ένα τεράστιο έργο υποδομής για την Αχαΐα παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για ένα έργο που χρειάστηκε 14 ολόκληρα χρόνια και χιλιάδες ώρες εργασίας από όλους όσοι συνεισέφεραν σε αυτό για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, που βρέθηκε σήμερα στο Φράγμα Πείρου – Παραπείρου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαίας, Χαράλαμπο Μπονάνο και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αντώνη Κοτσώνη, με την ευκαιρία πλήρωσης του ταμιευτήρα με νερό. Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την υδροδότηση της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, σημειώνοντας ότι αποτελεί τεράστια τιμή αλλά και ηθική ικανοποίηση για την Περιφέρεια να βλέπει το έργο σε λειτουργία και παράλληλα να συμβάλλει ενεργά στη χρηματοδότηση της β΄ φάσης για την υδροδότηση περαιτέρω οικισμών της βορειοδυτικής Αχαΐας.

«Είναι μια συγκινητική στιγμή, μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες να είμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση του έργου και προ της εκκίνησης της δεύτερης φάσης» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε και ο κ. Κοτσώνης, το Υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης της β’ φάσης του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με ποσό ύψους 16 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει τη κατασκευή συμπληρωματικού δικτύου μεταφοράς ύδατος για την υδροδότηση των υπολοίπων πεδινών και παραλιακών οικισμών της Β.Δ. Αχαΐας.

Από την πλευρά του ο κ. Μπονάνος τόνισε: «Όλοι ξέρουμε το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που επί πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν η Πάτρα και η Βορειοδυτική Αχαΐα και όλοι όσοι ζούμε στην περιοχή, γνωρίζουμε καλά πόσα χρόνια και πόσες προσπάθειες καταβλήθηκαν ώστε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα. Αισθανόμαστε λοιπόν χαρούμενοι που το βλέπουμε επιτέλους το φράγμα να δίνει νερό. Γιατί το νερό είναι ζωή, είναι ανάπτυξη. Και από την πλευρά μας, θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις ώστε και η β’ φάση να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς».

Με τη σειρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών, σημείωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί ολοκληρώθηκε η πλήρωση του ταμιευτήρα. Είμαστε πολύ περήφανοι ως υπουργείο Υποδομών που παραδίδουμε στην περιοχή της Πάτρας, του Ερυμάνθου και της Δυτικής Αχαΐας ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο, ένα έργο που θα λύσει τα προβλήματα ύδρευσης της περιοχής με νερό αρίστης ποιότητας, των καλύτερων προδιαγραφών της παγκοσμίου οργάνωσης υγείας. Το φράγμα γέμισε με 48 εκατομμύρια κυβικά νερό, το μέγιστο βάθος είναι περίπου στα 60 μέτρα και έχουμε μία πλήρωση όπου το νερό φτάνει πλέον στον υπερχειλιστή με πολύ καλούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι αυτό που είχαμε προδιαγράψει ολοκληρώθηκε σε 18 μήνες και επομένως έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε νερό στο διϋλιστήριο του Ριγανόκαμπου της Πάτρας, περίπου 26 εκατ. κυβικά ετησίως. Ακόμα, έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτούμε την οικολογική παροχή από το νερό που υπερχειλίζει και τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το νέο διϋλιστήριο που κατασκευάσαμε στο φράγμα του Αστερίου. Επομένως για μία περίοδο 50 χρόνων δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υδροδότησης για τις περιοχές, για τις οποίες σχεδιάστηκε το έργο. Ταυτόχρονα είμαστε στη διαδικασία δημοπράτησης ενός τελευταίου έργου για την ύδρευση περιοχών της Δυτικής Αχαΐας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη που έδωσε πραγματικά αγώνα για να εντάξει αυτό το τελευταίο έργο και να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπρατήσεων. Άρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το νερό από το φράγμα του Αστερίου θα φτάσει και στη Δυτική Αχαΐα».

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    2 Μαρτίου 2021

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία