Πάνω από 1.200 ασθενείς με covid-19 φροντίζουν οι γιατροί στην Πάτρα και την Αχαΐα

Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο να προχωρήσει σε μία κίνηση ανάλογη με αυτή που έκανε στην Αττική, επιστρατεύοντας 206 γιατρούς.

Ο ιατρικός σύλλογος της Πάτρας με δηλώσεις που έχει κάνει στα ΜΜΕ η πρόεδρος του Άννα Μαστοράκου, έχει εκφράσει την αντίθεση του σε αυτές τις κινήσεις του υπουργείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο γιατροί δεν είναι στρατιώτες και ότι υπάρχει μεγάλη κοινωνική ανάγκη από πλευράς δημόσιας υγείας, να παραμείνουν στα ιατρεία τους για να συνεχίσουν να φροντίζουν τους ασθενείς τους.

Ας σταθούμε στο δεύτερο. Το πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η ανάγκη για την Πάτρα, αλλά και για την Αχαΐα, έτσι ώστε να μπορούν οι γιατροί να πηγαίνουν στα σπίτια των ασθενών τους, έχοντας οι ίδιοι εμβολιαστεί για να φροντίζουν και να τους συμβουλεύουν στην κατ’ οίκον θεραπεία τους, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων.

Μόνο δηλαδή από τους ασθενείς τους που έχουν κορωνοϊό και τα περιστατικά covid. Από τις 10 Μαρτίου έως σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Αχαΐα είναι στα 1450.

Αν αφαιρέσουμε από αυτό τον αριθμό τις 200 και κάτι νοσηλείες που υπάρχουν κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της Πάτρας, τότε φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα.

Πάνω από 1.200 περιστατικά covid μένουν σπίτι τους, σε κατ’ οίκον θεραπεία και αναρρώνουν με την φροντίδα των ιδιωτών γιατρών, αλλά και αυτών της πρωτοβάθμιας.

Χάρη στους γιατρούς αυτούς οι ασθενείς μένουν μακριά από τα νοσοκομεία της Πάτρας, μη επιβαρύνοντας άλλο το σύστημα και φροντίζοντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του.

Τα ιατρεία της γειτονιάς

Καταλαβαίνουμε έτσι όλοι πόσο ανάγκη έχει αυτή τη στιγμή η κοινωνία – αλλά και το σύστημα υγείας – στο να παραμείνουν οι γιατροί αυτοί στις θέσεις τους και γιατί με τόση επιμονή ζητούσαν από το υπουργείο ένα ευέλικτο ωράριο.

Και είπαμε, μιλάμε μόνο για τα περιστατικά covid. Τα ιατρεία της γειτονιάς έχουν εξελιχθεί σε αυτό το κύμα της πανδημίας, πράγματι σε πυλώνα της δημόσιας υγείας για την τοπική κοινωνία.

Κι η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο με τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο θέμα ήταν σαν να προσπάθησε να θέσει την κοινωνία απέναντι τους.

Σημειώνουμε ότι ο ιατρικός σύλλογος και τα μέλη του είναι αντίθετοι στην επιστράτευση, όμως, σε περίπτωση που κληθούν και βγει φύλλο πορείας, είναι αποφασισμένοι να κάνουν και αυτή τη φορά το καθήκον τους.


Πηγή