Ο Φοίβος Ιωαννίδης για τον Πατρινό Κώστα Τζούβαλη

Σε πολιτικά ανώμαλες περιόδους υπάρχουν αυτοί που ο κόσμος τους αναγνωρίζει ως ήρωες, αλλά δυστυχώς και κάποιοι που, ενώ προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία, μένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Τέτοιος ήταν ο Κώστας Τζούβαλης από την Πάτρα. Έστω και τώρα που απεβίωσε είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε ότι έκανε δυο φορές φυλακή επί δικτατορίας. Τη μία όταν συνελήφθη μαζί με τα άλλα μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης ΔΕΚΑ Αχαΐας και έμεινε στη φυλακή αρκετούς μήνες. Την άλλη λόγω της συμμετοχής του στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, οπότε κάποιο από τα «κοράκια» τον θυμήθηκε και για να αναδειχτεί τον κάρφωσε, οπότε τον συνέλαβαν και πάλι και ήρθε για δεύτερη φορά στις φυλακές της Αίγινας.

Ξέρω πως οι συμπατριώτες του γνωρίζουν ή θυμούνται πολλά από αυτά, σίγουρα όμως όλοι όσοι είμαστε μαζί στις φυλακές επί χούντας τον θυμόμαστε γιατί ήταν ένας, παθιασμένος, μα και σεμνός αγωνιστής, συνεπής στις βαθιές δημοκρατικές του πεποιθήσεις. Ο Κώστας Τζούβαλης ήταν ένας εξωτερικά ήσυχος άνθρωπος, αλλά ποτέ εφησυχασμένος, γι' αυτό και στα δύσκολα, επί δικτατορίας, δεν «ησύχασαν» τα δημοκρατικά του φρονήματα. Αιωνία του η μνήμη. Στην αγαπημένη οικογένειά του λέω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη περηφάνια από το να κουβαλούν μαζί τους τη ζωή και τη μνήμη του Κώστα.

Λεζάντα Φωτογραφίας, από το βιβλίο του Φοίβου Ι. Ιωαννίδη «Μια ζωή γεμάτη», εκδ. Καστανιώτη, 2020, σελ. 299: «Πολιτικοί κρατούμενοι στο προαύλιο των φυλακών Αίγινας, από αριστερά: Νίκος Απανωμεριτάκης, Μιχάλης Παπαδάκης, Δημήτρης Ξυριτάκης, Φοίβος Ιωαννίδης, πίσω του ακριβώς ο Νίκος Ζαμπέλης, Μπάμπης Γεωργακάκης, Λευτέρης Βερυβάκης, Κώστας Τζούβαλης.»


Πηγή