Πανεπιστήμιο Πατρών: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προστασία της φυσικής κληρ […]

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργάνωσε το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο του έργου INHERIT: «Βιώσιμες τουριστικές στρατηγικές για τη διατήρηση και την αξιοποίηση της μεσογειακής παράκτιας και θαλάσσιας φυσικής κληρονομιάς, στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG MED».

Ο στόχος του INHERIT είναι η διατήρηση και αξιοποίηση της φυσικής κληρονομιάς στους παραθαλάσσιους μεσογειακούς προορισμούς, μέσα από την προώθηση μέτρων βιώσιμης τουριστικής πολιτικής και διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς. Σε αυτή τη βάση, και στα πρότυπα των περιοχών «NATURA», το INHERIT έχει καθορίσει τα κριτήρια κατά τα οποία μια περιοχή ορίζεται ως «INHERITURA».

Στο σεμινάριο του INHERIT παρουσιάστηκαν οι σχετικές περιφερειακές δράσεις, οι οποίες, ξεκινώντας τοπικά και στη συνέχεια αναπτυσσόμενες προς μεγαλύτερα κλιμάκια (“bottom-up”), συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς. Ο συνδυασμός αυτών των δράσεων ορίζεται ως «προσέγγιση INHERIT».

Οι παρευρισκόμενοι εκπροσώπησαν τουριστικούς φορείς, δημόσιες αρχές και την τοπική κοινωνία, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι κκ. Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βερούτης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας – Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιπλέον, η κα Ελένη Κουμούτσου, περιβαλλοντολόγος MSc., σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του τμήματος βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, κ. Γρηγόρη Ιατρού, παρουσίασε στοιχεία για την περιοχή INHERITURA της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού & Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», ενώ ο κ. Ζαΐμης, τόνισε πώς είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε δράσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσα από τη διαπεριφερειακή συνεργασία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασε εκπαιδευτικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των τουριστικών οικονομικών φορέων απέναντι στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς.

Περισσότερες πληροφορίες για το INHERIT μπορείτε να βρείτε στο https://inherit.interreg-med.eu/.


Πηγή