“Άγριες μέλισσες” κράτος και πανδημία για τους μελισσοκόμους της Αχαΐας!

Η πανδημία έφερε σε δύσκολη θέση έναν ανερχόμενο κλάδο της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής που τα τελευταία χρόνια, είχε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, τόσο στην περιοχή μας, όσο και στην επικράτεια.

Η πτώση στην παραγωγή του μελιού έφτασε το 60%, μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία. Η πτώση βέβαια της παραγωγής δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα όσα ζούμε εδώ και τουλάχιστον 15 μήνες.

Ο κορωνοϊός όμως ήρθε και έδεσε το… γλυκό, η μαγιά του οποίου έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, από έναν και μόνο παράγοντα που υπήρχε και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Στην αδυναμία ή στη μη διάθεση του κράτους και της πολιτικής που εφάρμοσε στην αγροτική παραγωγή για να ενισχύσει αυτό το είδος της καλλιέργειας που κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έδειξε να έχει μία αξιόλογη δυναμική.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν αρκετοί από τους μελισσοκόμους που αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας να ασχοληθούν με αυτό το είδος της παραγωγής, να είναι έτοιμοι πλέον να τα παρατήσουν.

Έξω από τις επιδοτήσεις το μέλι

Η αδιαφορία του κράτους, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παραγωγοί, αποτυπώνεται από δύο και μόνο παραδείγματα, το ένα πριν από την πανδημία, το άλλο κατά τη διάρκεια αυτής.

Πριν από τη πανδημία ο σύλλογος μελισσοκόμων Αχαΐας είχε διοργανώσει ένα πανελλήνιο συνέδριο στην Πάτρα. Κανείς όμως δεν έδωσε το παρών και δεν ήρθε από το υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι μελισσοκόμοι έμειναν εκτός των επιδοτήσεων για τη ζημιά που έπαθε η αγροτιά και ο πρωτογενής τομέας, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πήραν χρήματα δεκάδες παραγωγοί και καλλιέργειες, όμως, το μέλι έμεινε στην… απέξω, τη στιγμή που κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, οι μελισσοκόμοι δεν μπορούσαν να πάνε ούτε στο μελίσσι τους εξαιτίας της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

"Άγριες μέλισσες" κράτος και πανδημία για τους μελισσοκόμους της Αχαΐας!

Αδιάθετο και το ελάχιστο μέλι

Όμως πέρα από αυτά ακόμα και το ελάχιστο μέλι που έβγαλε η παραγωγή, παρέμενε αδιάθετο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ να επιλέγουν για να βάλουν στα ράφια τους τα πιο φθηνά και κατώτερης ποιότητας μέλια από την Κίνα, παρά το ελληνικό μέλι.

Η Αχαΐα διαθέτει πάνω από 800 παραγωγούς που ασχολούνται με το μέλι, ενώ οι μελισσοκόμοι της περιοχής θεωρούνται από τους τοπ στην καλλιέργεια της μέλισσας, μιας εξειδικευμένης καλλιέργειας που χρειάζεται την ανάλογη κατάρτιση.

Διαθέτει επίσης και το μέλι ελάτου που έχει συμπεριληφθεί στα ΠΟΠ προϊόντα και που έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, με αξιόλογη δυναμική στις εξαγωγές τα χρόνια πριν από την πανδημία.

Όλα αυτά κινδυνεύουν να χαθούν σε περίπτωση που το κράτος συνεχίσει την ίδια πολιτική απέναντι στο μέλι, χωρίς να στηρίζει, χωρίς να δίνει κίνητρα και στην ουσία, με το να απομακρύνει τους μελισσοκόμους από την παραγωγή.


Πηγή