Πάτρα: Καλά τα μέτρα για την εστίαση, αλλά τι θα γίνει με τους εσωτερικούς χώρους;

Όλα καλά και όλα ωραία με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την επιτροπή και την κυβέρνηση για την εστίαση, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα που δεν υλοποιήθηκε και που είναι αρκετά σημαντικό για πολλά καταστήματα.

Τόσο σημαντικό που ίσως αναιρεί σε έναν βαθμό όλα τα υπόλοιπα. Το θέμα των εσωτερικών χώρων που παραμένουν κλειστοί και απαγορευμένοι για τους θαμώνες, με τα καταστήματα να μην μπορούν να τους λειτουργήσουν.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντικές απώλειες, ειδικότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι γνωστό ότι κλιματική αλλαγή έχει φέρει μια αστάθεια ως προς τις προτροπές του καιρού τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν διαστήματα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν που όχι μόνο δεν επικρατεί ηλιοφάνεια, αλλά ξεσπούν μπόρες και καταιγίδες και μάλιστα ξαφνικές.

Χωρίς τους εσωτερικούς τους χώρους τα καταστήματα εστίασης δεν μπορούν να δουλέψουν τα διαστήματα αυτά. Για παράδειγμα τις τελευταίες δύο μέρες ο καιρός δεν είναι και τόσο καλοκαιρινός, την Τετάρτη έβρεξε, ενώ την Πέμπτη ο ουρανός ήταν μαυρισμένος.

Το καιρικό αυτό σκηνικό θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο. Είναι σίγουρο έτσι ότι έχοντας σε λειτουργία μόνο τους εξωτερικούς τους χώρους, η κίνηση αυτές τις μέρες στην εστίαση θα είναι πεσμένη.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που έχουν δουλειά τα μαγαζιά χωρίς τους εσωτερικούς τους χώρους δεν θα μπορέσουν να προστατεύουν τους πελάτες τους από την βροχή.

Οι πελάτες θα αναγκαστούν να φύγουν μούσκεμα και ίσως και δυσαρεστημένοι από την έξοδο τους, χωρίς στην ουσία το μαγαζί να φταίει σε κάτι.

Στεργίου: Δεν έχει νόημα το μέτρο

«Θα πρέπει άμεσα να παρθεί απόφαση για να παύσει η απαγόρευση των εσωτερικών χώρων» σχολιάζει για το ζήτημα ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου.

«Είναι ένα μέτρο που στην ουσία δεν έχει νόημα από τη στιγμή τα περισσότερα μαγαζιά έχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για τον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων.

Δεν μπορείς για παράδειγμα να αφήνεις τον κόσμο να μπαίνει στα δημόσια κτίρια, στα λεωφορεία και να μην του επιτρέπεις στα καταστήματα εστίασης που τηρούνται τα μέτρα και είναι απόλυτα προστατευμένα και από πλευράς εξαερισμού.

Άλλωστε, πολλά από τα καταστήματα του κλάδου έχουμε πει εξ’ αρχής ότι δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και χωρίς τους εσωτερικούς, δεν είναι βιώσιμα. Πρέπει να το κοιτάξει αυτό η επιτροπή και το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές».

Κατά τα άλλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν προς στη σωστή κατεύθυνση. «Τόσο η εξάπλωση του ωραρίου και όσο η άρση της απαγόρευσης της μουσικής, πιστεύω θα βοηθήσουν στο να πάνε καλύτερα τα μαγαζιά του κλάδου. Πρέπει όμως με κάποιον τρόπο να λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι» καταλήγει ο κ. Στεργίου.


Πηγή