Πάτρα: Στο έλεος του Θεού οι δεκάδες αιτούντες ασύλου – Το «κόλπο» της νέας ΚΥΑ

Το 70% των μεταναστών που έρχονται στην χώρα μας δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση για άσυλο και να δικαιούνται τα… προνόμια που παραχωρεί η πολιτεία σε όσους βρίσκονται στην αναμονή για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Η νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 7 Ιουνίου «περί ασφαλούς χώρας» ουσιαστικά τους αποκλείει. Η ελληνική πολιτεία μέσα από αυτή την ΚΥΑ ορίζει την Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα» για οικογένειες, άντρες, γυναίκες και παιδιά που αιτούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας, προερχόμενοι από πέντε χώρες, ακόμα και με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης διεθνούς προστασίας, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία.

Στην ουσία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, Νίκος Παπαγεωργίου, πρόκειται για ένα ακόμα «κόλπο» της πολιτείας για να «απαλλαγεί» από το βάρος των ανθρώπων αυτών με έναν «ηθικό» και νόμιμο τρόπο.

Η Τουρκία, είναι γνωστό ότι δεν παρέχει τη διεθνή προστασία της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 σε άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία προερχόμενα από μη Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από το Μάρτιο του 2021 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ως εκ τούτου δεν θα προστατεύει πλέον τα θύματα έμφυλης βίας, που κινδυνεύουν σε περίπτωση επιστροφής από την Ελλάδα, βάσει της νέας ΚΥΑ.

Παράλληλα, ήδη από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, όπως, εξάλλου, έχει επισημανθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό έχει ήδη οδηγήσει πρόσφυγες, των οποίων τα αιτήματα έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτα, κατ’ εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», σε ένα καθεστώς νομικής αβεβαιότητας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικής εξουθένωσης, αστεγίας, αλλά ακόμη και παρατεταμένης κράτησης στη χώρα μας, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε φυλακή.

"Αποβολή" δια συνεντεύξεως

Η εφαρμογή της ΚΥΑ θα εξωθήσει ακόμη περισσότερα άτομα στην ίδια κατάσταση.

"Η συγκεκριμένη απόφαση για την "ασφαλή τρίτη χώρα" είναι ένα ακόμα κόλπο που εντάσσεται στο πνεύμα της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και αποτελεί συνέχεια της βιοπολιτικής διαχείρισης της ζωής ανθρώπων – προσφυγών, που ζουν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με στέρηση δικαιωμάτων" τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Ακόμα όμως και οι ελάχιστοι που δεν θα χάσουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε αίτηση ασύλου, θα αποκλείονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφού πλέον η κατεύθυνση της συνέντευξης δεν θα έχει να κάνει κυρίως με τους λόγους που οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς να φύγουν από την χώρα τους, αλλά θα στηρίζεται βασικά στους τρόπους με τους οποίους έφτασαν στην Ελλάδα.

"Η κατεύθυνση του κράτους, με τις εντολές της Ε.Ε. είναι συγκεκριμένη και η πορεία της έχει ξεκινήσει με συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν παρθεί πάνω στο θέμα των προσφύγων και το μεταναστευτικό".

Χωρίς επίδομα οι έξω από τις δομές

"Όμως ακόμα και αυτοί που έχουν προλάβει και έχουν κάνει την αίτηση ασύλου, έχοντας όλα τα νόμιμα χαρτιά για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες και βρίσκονται στην αναμονή, η πολιτεία τους έχει αφήσει στην κυριολεξία στο έλεος του Θεού" τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου και συνεχίζει λέγοντας:

«Το επίδομα που αφορά τους αιτούντες ασύλου πάει μόνο στους λίγους που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας. Οι δομές φιλοξενίας αδειάζουν για να έρθουν καινούργια άτομα και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από αυτές, δεν ξέρουν ούτε που να ζήσουν, ούτε το πώς να επιβιώσουν.

Το κράτος και η πολιτεία δεν έχει φροντίσει έτσι ώστε να τους εξασφαλίσει έστω και τα απαραίτητα για την ομαλή προσαρμογή τους στην κοινωνία και στο κοινωνικό σύνολο».

Στην Πάτρα το παράδειγμα των 120 περίπου ανθρώπων που ζουν στα εγκαταλειμμένα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων, έχοντας κάνει αίτηση ασύλου, έχοντας δηλαδή τα νόμιμα χαρτιά για να παραμείνουν στην χώρα μας, είναι το πιο χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει στην πράξη τα όσα λέει παραπάνω ο κ. Παπαγεωργίου.

Ζουν αποκλειστικά χάρη στη βοήθεια της Κίνησης, των εθελοντών και των αλληλέγγυων οι άνθρωποι αυτοί, ενώ ο μέσος όρος αναμονής για να μάθουν την τύχη της αίτησης τους δεν έχει μειωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, είναι κοντά στα δύο χρόνια.

Ο "Ήλιος" που δύει και ξεθωριάζει

Όμως το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών δεν σταματάει στους ανθρώπους που ζουν σαν τα «ποντίκια» στα πρώην εργοστάσια απέναντι από το νέο λιμάνι.

Συνεχίζεται και φτάνει στις 18 οικογένειες που έχουν ενοικιάσει ένα διαμέρισμα στην Πάτρα, έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ήλιος».

Το πρόγραμμα αυτό που τους εξασφαλίζει απλά και μόνο την επιδότηση του ενοικίου τους, έχει διάρκεια ενός χρόνου και ο χρόνος αυτός τελειώνει για τις περισσότερες οικογένειες.

Έτσι, αν δεν αλλάξει κάτι, πέρα από το πρόβλημα της επιβίωσης που ήδη αντιμετωπίζουν, θα έχουν μπροστά τους και το θέμα της αστεγίας. Οικογένειες με μικρά παιδιά που έχουν δικαίωμα στο αύριο…


Πηγή