ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ | ΓΙΑ ΔΕΥΑΖ «ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ» ̵ […]

«Αυτά τα συμφέροντα με ευθύνη των διοικήσεων και του προσωπικού επέβαλλαν μια διαχείριση η οποία μετέτρεπε ανείσπρακτες οφειλές προς την ΔΕΥΑΖ σε χρέη της επιχείρησης σε προμηθευτές και Δημόσιες Υπηρεσίες (ΙΚΑ, ΔΕΗ, Εφορία κ.λ.π.). Έτσι εξηγείται ο ισοσκελισμός οφειλών και υποχρεώσεων σε δέκα περίπου εκατομμύρια ευρώ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | «Ο Δήμαρχος, Οι προς και από την ΔΕΥΑΖ οφειλές και Οι κριτικές»

Ο Δήμαρχος από την αρχή της θητείας του αντιλήφθηκε ότι από πολλών ετών μεταξύ του τότε Συνδέσμου Ύδρευσης και της ΔΕΥΑΖ υπήρχε μια αδιαφανής και επιζήμια δια τους Δημότες διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού. Αυτή η διαχείριση μετά την συγχώνευση Συνδέσμου-ΔΕΥΑΖ έγινε αντικείμενο μιας παρουσίας διαπλεκόμενων επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων. Αυτές οι διαπιστώσεις ήταν η αιτία να αποφασισθεί η μη ικανοποίηση της απαίτησης του επιχειρηματία-Μηχανικού κ.Μαρινάκη να τοποθετηθεί στην προεδρία της ΔΕΥΑΖ με τις γνωστές μετέπειτα εξελίξεις. Αυτά τα συμφέροντα με ευθύνη των διοικήσεων και του προσωπικού επέβαλλαν μια διαχείριση η οποία μετέτρεπε ανείσπρακτες οφειλές προς την ΔΕΥΑΖ σε χρέη της επιχείρησης σε προμηθευτές και Δημόσιες Υπηρεσίες (ΙΚΑ, ΔΕΗ, Εφορία κ.λ.π.). Έτσι εξηγείται ο ισοσκελισμός οφειλών και υποχρεώσεων σε δέκα περίπου εκατομμύρια ευρώ. Με τις ταμειακές εισπράξεις των εξοφλημένων λογαριασμών λειτουργούσε με συνεχή προβλήματα η επιχείρηση. Το διαρεύσαν χρονικό διάστημα των 19 μηνών της προεδρίας της ΔΕΥΑΖ ξεκινήσαμε αρχάς του έτους 2020 την προσπάθεια οργάνωσης της επιχείρησης, πλην όμως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δια λόγους κοινωνικής ευαισθησίας όπως ισχυριστήκαν δεν μας εστήριξαν με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προσπάθεια. Μετέπειτα η παρουσία της Πανδημίας υπήρξε απαγορευτική για κάθε προς τούτο απαιτούμενη ενέργεια. Στο διάστημα της Πανδημίας: α) Με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου κ.Ζαρκάδη και τεχνικών της επιχείρησης έγιναν μελέτες από οργανωμένα γραφεία μελετών ύψους προϋπολογισμού συνολικώς με τις μελέτες του προγράμματος «Τρίτση» είκοσι εκατομμυρίων ευρώ Διεκδικούμε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πιστώσεις εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ αφορούν έργα ύδρευσης με σκοπό την ολοκλήρωση των δικτύων και της παραγωγής ποσίμου ύδατος υποδομές που θα επιλύσουν οριστικά τις ανάγκες ύδατος του νησιού και την αποφυγή ανάγκης υγειονομικής ταφής εκατοντάδων χιλιάδων κενών πλαστικών φιαλών ετησίως. β) Ολοκληρώθη η αντικατάσταση των δικτύων στην περιοχή Αγ.Λέοντα – Μαριών και η ορεινή περιοχή έχει πλέον πλήρη επάρκεια ύδατος. γ) Προσεχώς θα αρχίσει η κατασκευή των έργων που έχουμε εγκεκριμένες πιστώσεις όπως:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων επισκευής βιολογικού της Πόλης προϋπ. 4.000.000€.
  • Αντικατάσταση αγωγού στη οδό Φιλικών προϋπολογισμού 1.000.000€.
  • Κατασκευή δικτύου στην Λούχα- Γύρι κ.λ.π. προϋπολογισμού 2.000.000€.

δ) Οργανώθη και αντιμετωπίζονται με γρήγορους ρυθμούς οι επισκευές βλαβών ε) Μελετάται η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων δια επίλυση των προβλημάτων στο Γερακάρι, Πλάνο και Τραγάκι. στ) Μελετάται η αποκατάσταση του δικτύου στο Καλαμάκι. ζ) Ερευνάται ο προσδιορισμός των θέσεων εγκατάστασης νέων βιολογικών μονάδων δια εξυπηρέτηση Τσιλιβή και Αλυκών. Μετά τον Δήμο είναι άμεση ανάγκη να νοικοκυρευτεί η ΔΕΥΑΖ και να οργανωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Τούτο υπαγορεύει το συμφέρον των Δημοτών και του προσωπικού της επιχείρησης και σε αυτό αποσκοπούν όλες οι ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου ο οποίος εργάζεται χωρίς καμία απολύτως χρηματική αποδοχή ή άλλη σκοπιμότητα. ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΖ ΜΕΧΡΙΣ 30-06-2021 1 ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΠΟΣΟΝ 2.649.754,78 € 2 ΛΑΓΑΝΑ ΠΟΣΟΝ 2.416.942,20 € 3 ΑΡΚΑΔΙΩΝ ΠΟΣΟΝ 1.713.984,40 € 4 ΑΛΥΚΩΝ ΠΟΣΟΝ 710.168,52 € 5 ΑΡΤΕΜΙΣΙΩΝ ΠΟΣΟΝ 596.189,56 € 6 ΕΛΑΤΙΩΝ ΠΟΣΟΝ 138.631,04 € 7 ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ ΠΟΣΟΝ 1.667.405,02 € ΣΥΝΟΛΟ 9.899.075,52 € Στις ανωτέρω οφειλές δεν συμπεριλαμβάνονται οι λαθροϋδροληψίες και οι παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο της αποχέτευσης. Στον αγαπητό κ.Αβράμη στον ισχυρισμό του ότι «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» συμφωνώ. Στην κριτική του όμως (στο ΣΤΙΓΜΑ που αλλού;) διαφωνώ και ελπίζω εκ παραδρομής και όχι άλλης αιτίας να αποκρύπτει ότι εμείς βρήκαμε το καράβι κολλημένο στα βράχια από χρόνια και για να ξεκολλήσει δεν φτάνει ο καπετάνιος αλλά χρειάζεται «μπουρλότα» και ναυαγοσωστικά. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ Tweet


Πηγή