Covid-19: Η 24η Αυγούστου “έγραψε” ιστορία και στην Αχαΐα – Στα ύψη η διασπορά

To «μαύρο» ρεκόρ των κρουσμάτων για το σύνολο της επικράτειας της Τρίτης, ίσχυσε και για την Αχαΐα που είχε από πλευράς μολύνσεων την χειρότερη ημέρα από την αρχή της πανδημίας.

Τα 184 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ήταν το αρνητικό ρεκόρ για την Αχαΐα από τις αρχές του μήνα, όμως ξεπέρασε και το επίπεδο του περασμένου Μαρτίου, της χειρότερης δηλαδή περιόδου για την περιφερειακή ενότητα υγειονομικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια του Μαρτίου, της κορύφωσης δηλαδή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν είχαμε σε καμία ημέρα τα 184 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ξεπέρασε ακόμα και τα 178 κρούσματα της 3ης Μαρτίου που αποτέλεσε το ρεκόρ του μήνα, αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων του δεύτερου κύματος για την Αχαΐα.

Τόσα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δεν είχαμε επίσης ούτε κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου, αλλά ούτε και τον Απρίλιο, το τρίμηνο (μαζί με τον Μάρτιο) δηλαδή που οι μολύνσεις συνολικά ξεπέρασαν τις 7.000.

Η 24η Αυγούστου έτσι μένει στην ιστορία της υγειονομικής πορείας της Αχαΐας. Πρόκειται για την μέρα που η Αχαΐα είχε τις περισσότερες μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας (από τον Μάρτιο του 2020) μέχρι σήμερα.

Η χειρότερη μέχρι την επομένη; Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία των υγειονομικών αρχών που βλέπουν την διασπορά ολοένα και να εξαπλώνεται, ενώ ακόμα το καλοκαίρι συνεχίζεται, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν επιστρέψει οι αδειούχοι και οι εκδρομείς του Αυγούστου από τις διακοπές τους.

Η έξαρση και ο τουρισμός

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τούτο: Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία, ο τουρισμός και οι μετακινήσεις δεν είναι άσχετες από την έξαρση που ζούμε.

Μπορεί η Αχαΐα να μην είχε και αυτό το καλοκαίρι τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες, όμως τα παραθεριστικά μέρη του νομού και ειδικότερα η περιοχή της Αιγιαλείας, γέμισαν από Έλληνες επισκέπτες τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Για αυτό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις -αλήθεια γιατί δεν υπάρχει πλέον ενημέρωση για τις περιοχές του νομού που προέρχονται τα κρούσματα όπως υπήρχε παλιότερα;- πολλά από τα κρούσματα που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο για την Αχαΐα, προέρχονται από την Αιγιάλεια.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων, άλλωστε, στην Ηλεία, μέσα σε λίγες μέρες, σε μία περιοχή δηλαδή ακόμα πιο τουριστική, που γέμισε από επισκέπτες τον Αύγουστου επιβεβαιώνει την σύνδεση της υγειονομικής κατάστασης με τον τουρισμό.

Πάμε για 3.000 κρούσματα

Πάντως, όλες οι προβλέψεις λένε ότι η έξαρση της διασποράς θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ενδέχεται να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων όταν επιστρέψουν άπαντες στην βάση τους, με τον Σεπτέμβρη έτσι να μπαίνει με τον χειρότερο τρόπο.

Ζούμε, άλλωστε, την έξαρση του τέταρτου κύματος, με την εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα και μάλλον δεν έχουμε ακόμα φτάσει στην κορύφωση του. Έπεται και συνέχεια.

Για την ώρα το σύνολο των κρουσμάτων για τον μήνα Αύγουστο στην Αχαΐα έχει φτάσει ήδη τα 2.607 και όλα δείχνουν εφόσον τα τριψήφια κρούσματα συνεχιστούν ότι θα ξεπεράσει το φράγμα των 3.000.


Πηγή