Δυτική Ελλάδα: Σκούρα τα πράγματα για το καλοκαίρι του 22 – Χάνουμε και τους Πολωνούς;

Σκούρα τα πράγματα για τον τουρισμό και την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν, με τις ακυρώσεις να είναι περισσότερες από τις κρατήσεις, ειδικότερα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και τις επιπτώσεις του πολέμου να φαίνεται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του όλου τουριστικού σκηνικού για το 2022.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρη Διαμαντόπουλο τα μηνύματα που έρχονται ειδικότερα για τον εισερχόμενο τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

«Γνωρίζαμε ότι το φετινό καλοκαίρι μετά και τις εξελίξεις που έφερε ο πόλεμος θα χάναμε τους Ρώσους στους οποίους έχει επιβληθεί εμπάργκο, τους Ουκρανούς που οι άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και τους Λευκορώσους.

Οι τρεις αυτές αγορές στα χρόνια πριν από την πανδημία έφερναν πάνω από το 25% των τουριστών που περνούσαν την πύλη του αεροδρομίου του Αράξου. Πλέον όμως μέσα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φαίνεται ότι δύσκολα θα έχουμε επισκέπτες και από άλλες αγορές που στην περιοχή μας είχαν μια δυναμική.

Όπως για παράδειγμα από την Πολωνία και την Σλοβακία οι οποίες πλέον δεν παρουσιάζουν καμία κίνηση ως προς τις κρατήσεις, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μία ανησυχία και ένας δισταγμός, μετά από αυτό που έχει γίνει στην Ουκρανία.

Είναι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και έχουν γνωρίσει το προσφυγικό κύμα που έχει δημιουργηθεί φιλοξενώντας τους ανθρώπους αυτούς, έχοντας έτσι μία αβεβαιότητα και ένα φόβο, στοιχεία που παίζουν ανασταλτικό ρόλο στον τουρισμό.

Ειδικότερα, οι Πολωνοί ύστερα από την απώλεια των Ρώσων, των Ουκρανών και γενικότερα των Ρωσόφωνων λαών, θα είναι ένα ακόμα σημαντικό χτύπημα για τον τουρισμό όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και όλης της επικράτειας».

Η αισιοδοξία πήγε περίπατο…

Η αισιοδοξία έτσι για το καλοκαίρι του 2022 ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας που υπήρχε στον ξενοδοχειακό κλάδο πριν από τον πόλεμο, πλέον έχει εξαφανιστεί και δίνει τη θέση του σε μια ανησυχία και σε έναν προβληματισμό.

«Περιμέναμε ένα καλύτερο καλοκαίρι, αλλά πλέον φοβάμαι πολύ ότι θα είναι χειρότερο από το 2021. Ο πόλεμος και ο φόβος της ενεργειακής κρίσης έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα στις κρατήσεις και στις προ – κρατήσεις. Όλες οι τουριστικές αγορές, ακόμα και αυτή την Γερμανών, δείχνουν να επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση.

Οι μόνες χώρες που δεν έχουν επηρεαστεί και δείχνουν να έχουν το ίδιο ενδιαφέρον είναι η Αγγλία και η Γαλλία. Αγορές που όμως δεν είχαν ποτέ μεγάλη προτίμηση στην περιοχή μας και δεν έρχονταν στην Δυτική Ελλάδα…».


Πηγή