Πάτρα: Πωλείται το ιστορικό κτίριο της Αλάμπρας στα Ψηλαλώνια – Η τιμή του

Πωλείται το ιστορικό και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο της Αλάμπρας στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα με την τιμή να διαμορφώνεται στο ποσό των 1.300.000 ευρώ.

Η αγγελία έχει δημοσιευτεί στον spitogato και αναφέρει: "ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ, στην πλατεία, εκπληκτικό, ιστορικό, κτίριο, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, νεότερο μνημείο, συνολικού εμβαδού 1372 τ.μ., σε οικόπεδο 478 τ.μ., το διαμάντι της Πάτρας, με χαρακτηριστική εκλεκτιστική, αρ-νουβό και νεοκλασική αρχιτεκτονική, σημείο αναφοράς και αξιοθέατο της πόλης, διαθέτει χώρους καταστημάτων και κήπο, ακάλυπτο χώρο προς την πλατεία, και χώρους κατάλληλους για ξενοδοχείο, εστιατόριο, μουσείο, γραφεία, τράπεζα, κλπ. Πωλείται 1.300.000 €".

Το κτίριο κτίστηκε το 1917 στα Ψηλά Αλώνια. Είναι διώροφο και ενσωματώνει στοιχεία αρ-νουβό. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του η κυκλική διαμόρφωση του γωνιακού τμήματος που καταλήγει σε θόλο καλυμμένο με μεταλλικά ελάσματα.

Το κτίριο είναι γνωστό ως «Αλάμπρα». Αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Πάτρα όχι μόνο αρχιτεκτονικά καθώς έχει μείνει η "σφραγίδα" μέσα από τη λειτουργία του καταστήματος Αλάμπρα, ενώ δίπλα λειτουργούσε και το ομώνυμο θερινό σινεμά.

Ήταν ιδιοκτησίας του Κωνσταντίνου Γκολφινόπουλου ο οποίος είχε διατελέσει και Δήμαρχος Πατρέων και του αδελφού του Σπύρου. Ο Γκολφινόπουλος ήταν νομικός και διπλωμάτης, καθώς και πρόξενος της Δυτικής Γερμανίας στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ακουστεί παλιότερα το κτίριο είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών που προέρχονταν από τον ξενοδοχειακό – τουριστικό τομέα, θέλοντας να το μετατρέψουν σε ένα πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο που θα έδινε ζωή στο νεοκλασικό και ένα διαφορετικό ύφος στην περιοχή.

Όμως παρά τα όσα ακούγονταν οι φήμες αυτές δεν προχώρησαν και δεν έγιναν πράξη. Το κτίριο στο παρελθόν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων σπουδαστών της αρχιτεκτονικής που είχαν έρθει στην Πάτρα μέσω των προγραμμάτων Erasmus, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς και για τους τουρίστες που έρχονται στην αχαϊκή πρωτεύουσα και το αντικρίζουν στα Ψηλαλώνια.


Πηγή