Πάτρα: Πότε ξεκινούν οι εργασίες για τις τέσσερις ιστορικές σκάλες του κέντρου

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των τεσσάρων ιστορικών σκαλιών της Πάτρας, στο πλαίσιο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Είναι η τρίτη εργολαβία της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου και η μικρότερη από πλευράς εργασιών και κόστους, με τον προϋπολογισμό της να φτάνει τα 250.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, είναι εξίσου σημαντική αφού αφορά τις σκάλες που για την Πάτρα αποτελούν σημεία αναφοράς και τοπωνύμια, αλλά και στέκια της νεολαίας και των κατοίκων της πόλης.

Ο ανάδοχος για το έργο αυτό έχει ήδη προκύψει μέσα από τον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε. Ως γνωστόν οι τέσσερις ιστορικές σκάλες της Πάτρας που αφορά η εργολαβία είναι αυτές της Αγίου Νικολάου, της Τριών Ναυάρχων, της Γεροκωστοπούλου και της Πατρέως.

Πρόκειται για ιστορικές σκάλες που η κάθε μια έχει την δική της σημασία, καθώς αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο που ενώνει την άνω πόλη και την κάτω πόλη και οι οποίες στο πλαίσιο της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου θα πρέπει να αξιοποιηθούν τουριστικά και να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους της πόλης.

Κι οι τέσσερις ιστορικές σκάλες βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με τα σκαλιά τους να έχουν υποστεί φθορές από το πέρασμα του χρόνου και οι εργασίες που θα γίνουν θα αφορούν όχι μόνο τη συντήρηση τους, αλλά την αισθητική τους αναβάθμιση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους.

Άλλωστε, για αυτόν τον σκοπό, και επειδή οι σκάλες αποτελούν μνημεία νεότερης τέχνης, την επίβλεψη των εργασιών θα την έχει και η τοπική εφορία αρχαιοτήτων που εντάσσεται στους μηχανισμούς του υπουργείου Πολιτισμού.

Στόχος του δήμου από τη στιγμή που υπάρχει ανάδοχος και η ανάγκη για την αναβάθμιση τους είναι μεγάλη, είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες όσο γίνεται πιο σύντομα, χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εξέλιξη τους και να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια υπάρχουν.

Άλλωστε, ο χρόνος τρέχει και το έργο θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του 23.


Πηγή