Δήμος και Πάτρα επιμένουν για το Ανατολικό Πάρκο – Προέχει η παραχώρηση του χώρου

Ο Δήμος επιμένει. Το Ανατολικό Πάρκο της Πάτρας μπορεί να γίνει και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της περιοχής από τις δημοτικές παρατάξεις έως και τους βουλευτές του νομού, μη βάζοντας έξω από το παιχνίδι την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο.

Η κατεύθυνση είναι να διαμορφωθεί ένα πάρκο, με δεντροφυτεύσεις, με συντριβάνια, με γκαζόν, με χώρους ποδηλάτου, με αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα, με χώρους για αναψυχή και πολιτισμού και πολλά ακόμα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

Τα στρέμματα, άλλωστε, είναι πολλά και μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα και σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο στόχος της διαμόρφωσης του Ανατολικού Πάρκου για τη δημοτική αρχή δεν είναι ακριβώς ίδιος με αυτούς των κατοίκων του Ανατολικού Διαμερίσματος, όμως θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο Δήμος θέλει το Ανατολικό Πάρκο για την αναβάθμιση της περιοχής και την αξιοποίηση όλου αυτού του χώρου, του πρώην σκουπιδότοπου που έχει μετατραπεί από το 2004 στον χειρότερο από πλευράς συνθηκών διαβίωσης καταυλισμό της επικράτειας.

Όμως το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το σκεπτικό του, θα είναι ίδιο με τον στόχο που έχουν θέσει οι κάτοικοι της περιοχής. Μέσα από την αξιοποίηση του χώρου αυτού θα απομακρυνθούν αυτόματα οι Ρομά και θα λάβει ένας τέλος η παραγκούπολη που ολοένα μεγαλώνει και που ουσιαστικά είναι παράνομη, αφού το σύνολο σχεδόν των παραγκών που έχουν στηθεί εκεί είναι παράνομες, δεν έχουν καμία άδεια από την πολεοδομία.

Ο Δήμος λοιπόν ζητάει την παραχώρηση του χώρου από την ΕΤΑΔ (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) και έχει ένα πλεονέκτημα που θα πρέπει να αξιοποιήσει. Όταν ένας χώρος αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου τότε οι μηχανισμοί σαν την ΕΤΑΔ ή σαν τον ΤΑΙΠΕΔ, οφείλουν εκ του νόμου να τον παραχωρήσουν, αντί να ψάχνουν για ιδιώτες ή να διαιωνίζουν μια κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το αν το Ανατολικό Πάρκο αρκεί από μόνο του για να απομακρύνει τον καταυλισμό μέσα από την αξιοποίηση του χώρου ή αν θα πρέπει να δοθεί μια πιο σαφής κατεύθυνση για την αξιοποίηση του χώρου (βλέπε ένα δημοτικό θέατρο), αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Για την ώρα αυτό που προέχει είναι να παραχωρηθεί ο χώρος στην πόλη….


Πηγή