Πατρινό Καρναβάλι 2023: Αντιδράσεις από παντού για τον διαγωνισμό με τις μακέτες αρμάτων

Μόνο με θετικό μάτι δεν είδαν τα μέλη του καρναβαλικού συνεργείου στο Πετρωτό την απόφαση του δήμου να προχωρήσει σε εισήγηση για την έγκριση ενός πανελλήνιου διαγωνισμού για τις μακέτες στα καρναβαλικά άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

Οι τεχνίτες του καρναβαλικού συνεργείου που τόσα χρόνια στηρίζουν το Πατρινό Καρναβάλι – και όχι μόνο αυτό, αφού τα τελευταία έτη προχωρούν σε κατασκευές που αφορούν και άλλες περιόδους εκτός του καρναβαλιού – μιλούν για μια απαξίωση της δουλειάς τους, μέσα από τον πανελλήνιο αυτόν διαγωνισμό.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του υπεύθυνου του καρναβαλικού συνεργείου Νίκου Λιβάνη που τονίζει ότι το όλο θέμα αποτελεί μία υποβάθμιση του φορέα που αξίζει να σημειωθεί δεν υπάγεται στον καρναβαλικό οργανισμό, αλλά στην αρχιτεκτονική υπηρεσία.

«Πρόκειται για κάτι που θεωρώ ότι μας προσβάλει ως εργαζόμενους και ως καλλιτέχνες. Είναι μία ευθεία απαξίωση και υποβάθμιση του καρναβαλικού συνεργείου, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε παραδώσει τις μακέτες για τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου».

Οι τεχνίτες του καρναβαλικού συνεργείου αναρωτιούνται με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση για τον πανελλήνιο διαγωνισμό, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο φορέας αυτός είναι που δημιουργεί, εμπνέεται τις μακέτες των αρμάτων και στη συνέχεια προχωρεί στην κατασκευή τους.

«Θα πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς στο καρναβαλικό συνεργείο είμαστε πάνω από όλα καλλιτέχνες, δεν είμαστε εργάτες, ούτε χαμάληδες του καθενός που θα έρθει για να δείξει τις ιδέες του τις οποίες εμείς θα πρέπει να κάνουμε πραγματικότητα και να τις κατασκευάσουμε.

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι άλλο να δημιουργείς κάτι που έχεις εμπνευστεί εσύ ο ίδιος και έχεις βάλει την ψυχή σου για αυτό και άλλο να σου δίνουν να κατασκευάσεις κάτι έτοιμο που σου έρχεται παραγγελία» αναφέρει ο κ. Λιβάνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα στοιχείο που κάνει το Πατρινό Καρναβάλι να ξεχωρίζει είναι η ψυχή των δημιουργών του. Ψυχή που απαξιώνεται.

Κάτι σαν αυτοχειρία

Αντιδράσεις υπάρχουν όμως από φορείς και καρναβαλιστές για τον πανελλήνιο διαγωνισμό.

Πολλοί θεωρούν ότι η Πάτρα χαρίζει προς τα έξω την τέχνη του καρναβαλιού, που μόνο αυτή γνωρίζει τόσο καλά, αντί να δίνει τις δημιουργίες αυτής σε άλλες πόλεις στο πλαίσιο της εξωστρέφειας.

Οπότε μακροπρόθεσμα η Πάτρα και το καρναβάλι της θα χάσει ή θα αλλοιώσει μέσα από αυτή την διαδικασία, κάτι που έως τώρα ήταν μόνο δικό της και που δεν είχαν κατορθώσει να πλησιάσουν οι άλλες πόλεις, έστω και αν το είχαν προσπαθήσει. Κάτι σαν αυτοχειρία δηλαδή…


Πηγή