Δυτική Ελλάδα: Αυξημένα τα περιστατικά κακοποίησης ή και βασανισμού ζώων

Πάνω από 20 περιστατικά έχουν απασχολήσει την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος κατά την διάρκεια του 2021 που να αφορούν την νομοθεσία περί ζωοκτονίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εγκληματολογικής στατιστικής οι υποθέσεις και τα περιστατικά που απασχόλησαν την ΕΛ.ΑΣ. σε πανελλήνια κλίμακα και είχαν να κάνουν με τη συγκεκριμένη νομοθεσία έφτασαν τα 329.

Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος και δείχνει την κακουργηματική τάση που θέλει τον άνθρωπο να τα βάζει με τα ζώα, να τα κακοποιεί, να τα βασανίζει ή ακόμα και τα σκοτώνει.

Ο αριθμός των 329 περιστατικών μέσα σε ένα χρόνο μεταφράζεται σε περίπου 25 περιστατικά τον μήνα κατά μέσο όρο. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά αφορούν σε επίπεδο περιφέρειας την Αττική (139), στη συνέχεια την Στερεά Ελλάδα (27) και στη συνέχεια την Δυτική Ελλάδα με 23.

Από τα 23 περιστατικά της Δυτικής Ελλάδος τα τέσσερα αφορούσαν την Αχαΐα, τα τρία την Αιτωλία, τα πέντε την Ηλεία και τα 11 την Ακαρνανία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα 329 περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομία το 2021 είναι τετελεσμένα κακουργήματα.

Σύμφωνα πάντως με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους φιλόζωους τα περιστατικά κακοποίησης ή και βασανισμού ζώων στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα στον αριθμό, απλά δεν έχουν καταγραφεί αφού ειδικότερα στις αγροτικές κοινωνίες υπάρχει ένα είδος εχεμύθειας και μία παλαιοτυπική αντίληψη για τα ζώα και την συμπεριφορά απέναντι σε αυτά.

Πάντως η νομοθεσία έχει αλλάξει από το 2021 και μετά και η κακοποίηση ζώου χαρακτηρίζεται ως ένα έγκλημα αυτεπάγγελτα διωκόμενο με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Οι ποινές για τους παραβάτες είναι πλέον βαριές με φυλάκιση έως και πέντε χρόνια και χρηματικά πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ.

(Με στοιχεία από τον «Νεολόγο»).


Πηγή