ΕΑΠ: Ημέρες διαλέξεων για το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Ο Ιταλικός Πολιτισμός στον Κόσμο»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ο Ιταλικός Πολιτισμός στον Κόσμο», με ειδικό θέμα «Δάντης και Διαπολιτισμικότητα», που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας, του Istituto Italiano DiCultura και τη Societa Dante Alighieri της Αθήνας.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ακαδημαϊκού περιεχομένου ήταν οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη 20 & 21 Ιουνίου 2023, κατανεμημένες σε 6 θεματικές ενότητες με τίτλους «Η Ιταλική λογοτεχνία στη διδακτική της Ιταλικής ως ξένης γλώσσας», «Ρομανική γλωσσολογία και γλωσσική επαφή», «Όψεις και θεματικές του δαντικού Έργου», «Δαντικοί αντικατοπτρισμοί στην τέχνη και τη λογοτεχνία της Ελλάδας», «Απόψεις, ύφος και πόροι της διδακτικής ως ξένης γλώσσας» και «Ο Ιταλικός Πολιτισμός στον κόσμο».

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι συμμετείχαν μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας εγνωσμένους κύρους, προερχόμενοι από 18 Πανεπιστήμια 7 χωρών, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή του διαδικτυακού κοινού.

Την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής E.A.Π., Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης θα παραδώσει το ακριβές αριθμημένο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, όπου και θα εκτίθεται.

H τελετή παράδοσης, θα μαγνητοσκοπηθεί και θα είναι διαθέσιμη μετά το πέρας της στο επίσημο κανάλι του Ε.Α.Π. στο YouTube.


Πηγή