Πάτρα: Θα το… χαιρόμαστε για αρκετό καιρό ακόμα το σκηνικό έξω από το «Απόλλων»

Το βλέπετε το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στην πλατεία Γεωργίου;

Στην εξωτερική του όψη, στην στοά του, στους κίονες, στις σάπιες ξύλινες πόρτες του, στα συνθήματα που υπάρχουν στους τοίχους του, στα σπασμένα μάρμαρα των σκαλιών του και γενικότερα όλη αυτή την… αισθητική που αποπνέει το νεοκλασικό μνημείο της Πάτρας;

Σίγουρα το βλέπετε κάθε τόσο που περνάτε από την καρδιά της πόλης. Μαζί βέβαια με σας το βλέπουν και αυτοί οι ελάχιστοι τουρίστες που έρχονται στην Πάτρα, κάνοντας το λάθος να περάσουν μια βόλτα από εκεί για να το δουν, έχοντας διαβάσει νωρίτερα τα μνημεία και τα σημεία αναφοράς που θα μπορούσαν να επισκεφτούν αυτή τη πόλη.

Το στολίδι της Πάτρας δεν θα μπορούσε να υπάρχει σε αυτή τη λίστα των μνημείων της πόλης. Αν λοιπόν το χαίρεστε – που αμφιβάλουμε εδώ που τα λέμε – θα έχετε αρκετό χρόνο ακόμα για να το χαρείτε ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Και γιατί το λέμε αυτό; Έτσι όπως έχει κυλήσει το όλο θέμα μην περιμένετε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη συντήρηση και την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων νωρίτερα από το 2025.

Η οριστική μελέτη του έργου από τα τέσσερα μελετητικά γραφεία που έχουν αναλάβει το θέμα μέσα από διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καταρτιστεί ακόμα και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και εμπόδια που δεν έχουν ξεπεραστεί έως τώρα.

Εκτός όμως αυτού ο διαγωνισμός που έγινε αφορούσε τη μελέτη του όλου έργου. Θα χρειαστεί και ένα τρίτο βήμα που έχει να κάνει με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ανάδοχο που θα αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών.

Κι όλα αυτά ενώ γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα έργο της ΒΑΑ του ΕΣΠΑ 2014 -2020, άρα έχει προθεσμία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ’23. Κομματάκι όμως δύσκολο να προλάβει μέχρι τότε. Συμπερασματικά το έργο στην καλύτερη περίπτωση πάει για «γέφυρα» με το νέο ΕΣΠΑ. Οπότε υπομονή…


Πηγή