1307 άτομα συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας τον Απρίλιο του 2024

304 γονείς

Υλοποιήθηκαν 9 Επιμορφωτικές Συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν 261 γονείς στα ακόλουθα σχολεία: 21ο Γυμνάσιο Πατρών, 13ο Γυμνάσιο Πατρών, Δημ.Σχολ. Λάππα, 2ο Δημ.Σχολ. Ακράτας, 3ο Γυμνάσιο Πατρών, Δημ. Σχολ. Καλλιθέας, 8ο ΓΕΛ Πάτρας, Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Πατρών, 9ο και 2ο Δημ. Σχολ. Αιγίου. Οι συναντήσεις είχαν θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση του ρόλου των γονέων όπως: σχέσεις γονέων & εφήβων, όρια, Διαδίκτυο & οθόνες στην καθημερινότητα της οικογένειας και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολείων που συμμετέχουν σε προγράμματα πρόληψης.

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η ομάδα ζευγαριών με τίτλο: «Φροντίζουμε τη συντροφική μας σχέση». Μέσα στον Απρίλιο η ομάδα υλοποίησε 4 συναντήσεις με θέματα: το ζευγάρι άλλοτε και σήμερα, η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, η κατανόηση της δυναμικής της σχέσης, οι ανάγκες των αντρών και των γυναικών. Στην ομάδα συμμετέχουν 24 άτομα.
Με την συνεργασία και υποστήριξη της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων και του Δήμου Καλαβρύτων ολοκλήρωσε τις συναντήσεις της η ομάδα γονέων στα Καλάβρυτα. Μέσα στον Απρίλιο η ομάδα υλοποίησε 2 συναντήσεις με θέματα: την αξία των ορίων στην ζωή της οικογένειας και την αυτοεκτίμηση. Στην ομάδα συμμετείχαν συνολικά 19 γονείς παιδιών και εφήβων.

124 Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

40 Εκπαιδευτικοί του Νομού Αχαΐας συμμετέχουν στο Δίκτυο Σχολείων «Εγώ & Εσύ… Δυναμώνουμε Μαζί» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Αχαΐας. Πρόκειται για τα ακόλουθα σχολεία: Νηπιαγωγεία Ρίου, Ψαθόπυργου, Αγ. Βασιλείου, Κάτω Καστριτσίου, Αράξου, Σαγεΐκων, Τέμενης, 2ο, 7ο, 22ο, 28ο, 30ο, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ.Σχ. Κάτω Καστριτσίου, Διακοπτού, Καμαρών, Σαλμενίκου, Λεοντίου, 1ο και 2ο Δημ. Σχ. Ακράτας, 2ο και 9ο Δημ. Σχ. Αιγίου, 5ο, 34ο, 39ο, 43ο, 45ο, 47ο, 59ο Δημ. Σχ. Πατρών.
34 Εκπαιδευτικοί του Νομού Αχαΐας συμμετέχουν στο Δίκτυο «Συνδέσου και Μείνε Υγιής» που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΜΕΤ και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Αχαΐας. Πρόκειται για τα ακόλουθα σχολεία: Στρούμπειο, Πειραματικό Δημ. Σχολείο, Δημ. Σχολείο Κάτω Καστριτσίου, Δημ. Σχολείο Ροϊτίκων, 34ο, 45ο, 47ο, 49ο Δημ. Σχολείο Πατρών και 9ο Δημ. Σχολείο Αιγίου.
Τέλος 50 εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε 4 ενδοσχολικές επιμορφωτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων του 24ου , 42ου , 43ου Δημ. Σχ. Πατρών καθώς και των Νηπιαγωγείων Αράξου, Σαγεΐκων, Λάππα & Κάτω Αλισσού. Η θεματολογία των επιμορφώσεων ήταν: Ενίσχυση της ψυχικής Ανθεκτικότητας, Ενδυνάμωση του ρόλου των εκπαιδευτικών και Διαχείριση θυμού – Επίλυση σύγκρουσης.

264 Μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

264 μαθητές Nηπιαγωγείου αλλά και Α΄ έως ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης στα ακόλουθα σχολεία: 2ο Νηπ. Πατρών, 30ο Νηπ. Πατρών, Νηπ. Κάτω Καστριτσίου, Νηπ. Αγ. Βασιλείου, 5ο Δημ. Σχολείο Πατρών, 1ο Δημ. Σχολείο Ακράτας, Δημ. Σχ. Σαλμενίκου, Δημ. Σχολείο Διακοπτού, Δημ. Σχολείο Ροδοδάφνης, Νηπ. και Δημ. Σχολείο Δάφνης Καλαβρύτων. Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στόχευαν στην ενδυνάμωση των μαθητών και την ευαισθητοποίηση τους για θέματα όπως η διαχείριση του θυμού, η επίλυση σύγκρουσης, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η συνεργασία στην ομάδα, η ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και η ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Οι 18 βραχείες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ζωής και του Δικτύου «Εγώ & Εσύ…Δυναμώνουμε Μαζί» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας.

322 μαθητές & 22 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

322 μαθητές Γυμνασίων & Λυκείων της Αχαΐας συμμετείχαν σε 15 παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στα ακόλουθα σχολεία: 2ο Γυμνάσιο Πατρών, 4ο Γυμνάσιο Πατρών, Γυμνάσιο Φαρρών, 1ο Γυμνάσιο Παραλίας Πατρών, Γυμνάσιο Λακκόπετρας, Γυμνάσιο Μαζαρακίου, ΕΝΕΕΓΥΛ Πατρών. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν την έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων στην εφηβεία και την κατανόηση των επιρροών στη λήψη αποφάσεων.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε 1 ενδοσχολική επιμόρφωση σε καθηγητές του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, με θέμα την ενδυνάμωση και την υποστήριξη του ρόλου των εκπαιδευτικών.

19 έφηβοι εκτός σχολικού πλαισίου ηλικίας 13-16 ετών συμμετείχαν στο εργαστήριο για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο με τίτλο: «Συνδέσου με ασφάλεια» που υλοποιήθηκε στα γραφεία του Καλλίπολις.
Εθελοντές

Οι 26 εθελοντές των δύο ομάδων του Κέντρου Πρόληψης συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους οργανώνοντας αυτό το διάστημα εκδηλώσεις και εργαστήρια για όλη την οικογένεια σε συνεργασία με σχολεία κι άλλους φορείς, εργαστήρια εφήβων και επιμορφωτικές συναντήσεις για γονείς και ενήλικες.

11 έφηβοι ηλικίας 13 έως 15 ετών συμμετείχαν σε 4 βιωματικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στο στέκι της εθελοντικής ομάδας «Διέξοδος» Αιγίου. Οι έφηβοι είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να εκπαιδευτούν στη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην αξία της φιλίας, στην κατανόηση των επιρροών από τους συνομηλίκους καθώς και στην έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων.
30 γονείς και ενήλικες συμμετείχαν στην επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Όρια αγάπης και ασφάλειας στην οικογένεια», η οποία διοργανώθηκε από την εθελοντική ομάδα «Διέξοδος» με την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης.
58 γονείς και παιδιά 6 έως 12 ετών συμμετείχαν στην εκδήλωση για την οικογένεια με θέμα την αξία του βιβλίου στη ζωή μας, η οποία διοργανώθηκε απο την εθελοντική ομάδα ΑΝΑΒΑΘΜΟΣ στην Παιδική Πατρινή Εξοχή στα Ροίτικα Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Συνεργασίες -Δικτυώσεις-Δράσεις Προβολής

Συνεργασία και από κοινού διοργάνωση ημερίδας με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και το Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης. Η ημερίδα που υλοποιήθηκε στις 21/4/24, είχε σαν θέμα την εφηβεία και συμμετείχαν 50 γονείς και εκπρόσωποι φορέων.
Συνεργασία με δημοσιογράφο του Ράδιο Αίγιο και συζήτηση για την έναρξη της ομάδας ζευγαριών και για θέματα που αφορούν τη συντροφικότητα.
Συνεργασία με δημοσιογράφο του Ionian Fm και συζήτηση για το εργαστήριο εφήβων για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο «Συνδέσου με ασφάλεια».
Υλοποίηση παρέμβασης σε 38 φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Πρόληψη, από τη θεωρία στην πράξη». Η παρέμβαση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των φοιτητών για την αιτιολογία της εξάρτησης από ουσίες και συμπεριφορές, τη φιλοσοφία και τους στόχους της πρόληψης, καθώς και τα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης. Παράλληλα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε 2 βιωματικά εργαστήρια για το Διαδίκτυο και τη Διαχείριση του άγχους.
Η εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης στη Συντονιστική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στην Αθήνα και στην διαδικτυακή συνάντηση στις 25 Απριλίου.
Συνεργασία με το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την υλοποίηση ψυχοεκπαιδευτικού προγράμματος ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά 9-11 χρονών στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας φοιτήτριας υπό την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Συμβουλευτικής και Διευθυντή Τομέα Ψυχολογίας Στέφανου Φ. Βασιλόπουλου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον κ. Λάμπρο Αραπάκο, σχολικό κοινωνικό λειτουργό και την κ. Καμπέρογλου Αιμιλία, φοιτήτρια του τμήματος της κοινωνικής εργασίας, με την υποστήριξη στελεχών του Κέντρου Πρόληψης και συμμετέχουν 19 παιδιά.

Συναντήσεις Συμβουλευτικής

Πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις συμβουλευτικής νέων και 18 συναντήσεις συμβουλευτικής γονέων για θέματα σχέσεων στην οικογένεια και για θέματα που σχετίζονται με προβλήματα σχετικά με τη χρήση Διαδικτύου και τη χρήση ουσιών.


Πηγή