Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας για τις διώξεις φοιτητών του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών του Πανε […]

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας στη χθεσινή του συνεδρίαση κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη από τον πρόεδρο του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Αθ. Τριανταφύλλου, φοιτητών που υπερασπίστηκαν την απόφαση του συλλόγου τους ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, διώκονται ο εκλεγμένος πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου και άλλα 2 μέλη του ΔΣ καθώς και φοιτητές που υπερασπίστηκαν την απόφαση του συλλόγου τους την Τετάρτη 21/1 και την Πέμπτη 8/2.

Με αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, στο πρόσωπο των φοιτητών που καλούνται σε απολογία, διώκονται οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που τους τελευταίους 2 μήνες έδωσαν έναν μεγαλειώδη αγώνα, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους, τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις, ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση για την ίδρυση Ιδιωτικών ΑΕΙ, για να τσακίσει κι άλλο τα δικαιώματα των φοιτητών σε σπουδές, δουλειά και ζωή!Για την παραπάνω κατάπτυστη μεθόδευση ευθύνες έχει το υπουργείο και η κυβέρνηση που έχει ψηφίσει τον νόμο που θεσμοθετεί τα πειθαρχικά συμβούλια, που στον αγώνα των φοιτητών απαντά με καταστολή και συκοφαντία. Για άλλη μια φορά γίνεται ξεκάθαρο πως έχει πιεστεί , μετά και τον πολύμηνο αγώνα των φοιτητών, αφού τους γύρισαν την πλάτη στην πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις σπουδές!

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών, Αθ. Τριανταφύλλου, σαν “λαγός” της κυβέρνησης, παίρνει με προκλητικό τρόπο μέρος σε μια συνολική προσπάθεια καταστολής του αγώνα των φοιτητών, ενταγμένος πλήρως στα σχέδια της κυβέρνησης η οποία με διάφορα μέσα (ΜΑΤ σε μια σειρά ιδρύματα, διενέργεια εισαγγελικής έρευνας) προσπάθησε και προσπαθεί να καταστείλει τον αγώνα μας αλλά δεν τα καταφέρνει! Με την στάση αυτή στρέφεται ενάντια σε κάθε ακαδημαϊκή ελευθερία, στη συλλογική έκφραση και δράση. Αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα στις σπουδές μας, με την υποβάθμιση που θα φέρει το νομοσχέδιο έκτρωμα με την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στήνουν πειθαρχικά συμβούλια!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Τμήματος προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια. Πέρυσι, είχε ξανακαλέσει τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών σε απολογία, επειδή υλοποίησαν την απόφαση του Συλλόγου για συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Κάτω από την αποφασιστική, ωστόσο, παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων, των Σωματείων και των φορέων της πόλης, οι απειλές έπεσαν στο κενό.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ξανά ,ότι ο νόμος 4957/2022, συνολικά το νομικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, βασισμένο στο έδαφος που έχουν στρώσει όλες οι προηγούμενες, δεν έρχονται να αντιμετωπίσουν την ανομία όπως δήθεν επικαλούνται αλλά να χτυπήσουν τα δικαιώματα των φοιτητών, τη συλλογική διεκδίκηση, να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στις διεκδικήσεις του Φοιτητικού Κινήματος.

Απαιτούμε:

· Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των τεσσάρων φοιτητών.

· Να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο 4957/2022 που προβλέπει διώξεις και καταστολή για τους αγώνες και τα δίκαια των φοιτητών.

· Εδώ και τώρα, να πάρει θέση η πρυτανική αρχή και να καταδικάσει αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση!


Πηγή