Πάτρα: Κάνουμε σεξ με πολλούς, χωρίς προφυλάξεις και… υψηλού κινδύνου!

Αλλάζουμε συχνά ερωτικούς συντρόφους, κάνουμε σεξ χωρίς προφυλακτικό και καταφεύγουμε σε σεξουαλικές πρακτικές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Τα παραπάνω είναι και οι βασικές αιτίες της κατακόρυφης αύξησης των Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νοσημάτων που έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια σε όλη την χώρα και ανάμεσα σε αυτές και στην περιοχή μας.

Στην Πάτρα, με βάση τα όσα αναφέρουν αφροδισιολόγοι – δερματολόγοι, αλλά και λοιμωξιολόγοι, υπάρχουν αρκετά συχνά περιστατικά κρούσματα σύφιλης και γονόρροιας που αποτελούν τα δύο κυρίαρχα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα περισσότερα κρούσματα που προσβάλλονται από αυτού του είδους τα νοσήματα είναι άτομα νεαρής ηλικίας μεταξύ 20 και 25 αφού σε αυτές τις ηλικίες το σεξ, με την αλλαγή συντρόφων είναι πιο συχνό, ενώ παρατηρείται πλέον και στις ηλικίες των 15 με 18, καθώς οι έφηβοι της εποχής μας ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή από αρκετά νωρίς.

Η εναλλαγή συντρόφων και των σεξ χωρίς προφυλακτικό είναι λοιπόν δυο από τις βασικές αιτίες, ενώ οι σεξουαλικές πρακτικές υψηλού κινδύνου ακολουθούν, με κυριότερες από αυτές το πρωκτικό σεξ.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν σύμφωνα με τους ειδικούς μια αλλαγή σεξουαλικής συμπεριφοράς από τα νεαρά άτομα κυρίως, αλλαγή που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και είναι ακόμα πιο έντονη μετά από την πανδημία.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν οι Ετήσιες Επιδημιολογικές Εκθέσεις του Τμήματος ΣΜΝ του ΕΟΔΥ, στο χρονικό διάστημα 2020-2022. Σύμφωνα με αυτή έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 113,36% για τα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και της τάξης του 120,73% για τα κρούσματα γονόρροιας.


Πηγή