Δωρεάν βιβλία από τον ΟΠΕΚΑ το 2024

Δωρεάν βιβλία το 2024 από τον ΟΠΕΚΑ σε 130 χιλιάδες δικαιούχους

Παρέχονται βιβλία της επιλογής τους συνολικής αξίας 20 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 30 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούχου, από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα.

Η ισχύς του συγκεκριμένου προγράμματος είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025

 

Αναλυτικά:

Aριθμ. 31608 – ΦΕΚ Τεύχος Β 2892/22.05.2024
Καθορισμός Προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ του έτους 2024.

3. Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων της επιλογής των δικαιούχων από συμβεβλημένα με το ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

Η διάρκεια κάθε προγράμματος, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης τους καθώς και το διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι ή υποψήφιοι πάροχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους καθορίζονται με αποφάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΑΕ-OΠΕΚΑ.

Ο αριθμός των δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που εντάσσονται στα προγράμματα έτους 2024 καθορίζεται κατ’ ανώτατο όριο ως εξής:

3. Εκατόν τριάντα χιλιάδες (130.000) άτομα για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων

 

1. Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν παροχής βιβλίων και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου, για το έτος 2024, έχουν:

α) Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ),

β) οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του ν. 1296/1982 (Α’ 128),

γ) οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023,

δ) οι υπάλληλοι ή/και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές,

ε) οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που μεταφέρθηκαν από τον ΟΓΑ και ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δικαιούχων του ΛΑΕ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και παραμένουν υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ,

στ) τα μέλη των οικογενειών των προσώπων των περ. α, β, γ, δ και ε της παρούσας παραγράφου, με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ των περ. α, β, γ, δ και ε της παρούσας παραγράφου.

 

4. Τα πρόσωπα πρέπει να έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα. Για τα έμμεσα μέλη της περ. στ της παρ. 1 του παρόντος η υποχρέωση ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας αφορά τον δικαιούχο του ΛΑΕ από τον οποίο απορρέει το δικαίωμα περίθαλψης του δικαιούχου μέλους της οικογένειάς του.

6. Οι δικαιούχοι που θα κάνουν χρήση της παροχής του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 1 ή ιαματικού τουρισμού της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 1 ή του επιδοτούμενου εκδρομικού προγράμματος της παρ. 2 του άρθρου 1 έτους 2024, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των παροχών των υπολοίπων προγραμμάτων του ΛΑΕ.

3. Η αίτηση συμμετοχής για:

α) Τα προγράμματα επιδοτούμενου κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 1 αντιστοίχως, το επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα της παρ. 2 του άρθρου 1, το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων της παρ. 3 του άρθρου 1 και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου της παρ. 4 του άρθρου 1, υποβάλλεται από τον δικαιούχο μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (εφεξής Κ.Ε.Π.), όπου ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται προσκομίζοντας οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των τυχόν προστατευόμενων μελών (π.χ. βεβαίωση ΑΜΚΑ, κ.λπ.) ή έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, καθώς και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης και από τρίτο πρόσωπο, ο οποίος κατά την προσέλευσή του προσκομίζει φωτοαντίγραφο των παραπάνω εγγράφων του προσώπου το οποίο αφορά η αίτηση και εξουσιοδότηση του αιτούντος προς τον ίδιο να προβεί στην υποβολή της αίτησης. Η εξουσιοδότηση μπορεί να εκδοθεί και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-gov.

4. Με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής παρέχεται η συγκατάθεση προς τον ΟΠΕΚΑ για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των έμμεσων μελών του, αποκλειστικά για τους σκοπούς ένταξης στα προγράμματα της παρούσας.

5. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) για τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

6. Οι λεπτομέρειες για τη συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων, καθώς και οι ειδικότεροι όροι για τη συμμετοχή στα προγράμματα, καθορίζονται με αποφάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ.

7. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων πέραν του οριζομένου στο άρθρο 2 για κάθε πρόγραμμα, η επιλογή γίνεται με κλήρωση, η οποία διεξάγεται με τη διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΑ.

 

9. Η παραλαβή των δελτίων από τους δικαιούχους γίνεται ως εξής:

α) Για τα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 1 αντιστοίχως, το επιδοτούμενο εκδρομικό πρόγραμμα της παρ. 2 του άρθρου 1, τα προγράμματα δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου των παρ. 3 και 4 του άρθρου 1 αντιστοίχως, οι κληρωθέντες δικαιούχοι μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία από τα ΚΕΠ ή, ειδικά για την περίπτωση των βιβλίων, από τα συμβεβλημένα με το ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους κατά το διάστημα από την έναρξη των προγραμμάτων και μέχρι την ημερομηνία που καθορίζεται με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ.

Μετά την παρέλευση του ως άνω χρονικού διαστήματος, τυχόν αδιάθετα δελτία ή βιβλία διανέμονται, μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δικαιούχων, όπως αυτός έχει καθοριστεί με την παρούσα, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ ή στα συμβεβλημένα με το ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους αντίστοιχα, σε δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα έτους 2024, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν κληρώθηκαν καθώς και των κληρωθέντων οι οποίοι δεν παρέλαβαν μέχρι τότε τα δελτία των παροχών ή τα βιβλία.

Άρθρο 6
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων παρόχων υποβάλλονται προς τον ΟΠΕΚΑ αποκλειστικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Οργανισμού που διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας του, www.opeka.gr.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις θεάτρου και ιαματικών πηγών οι αιτήσεις υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.
2. Η αίτηση επέχει θέση κατάρτισης σύμβασης, δήλωσης αποδοχής των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος, καθώς και δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) για τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτήν.
3. Οι πάροχοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης.
4. Η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για τη συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων των παρόχων, οι όροι και προϋποθέσεις υλοποίησης και αποπληρωμής των προγραμμάτων, καθορίζονται με αποφάσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ.

 

Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ο ΛΑΕ-ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με το ποσό των είκοσι (20,00) ευρώ ανά δικαιούχο και κάθε τέκνο δικαιούχου με το ποσό των τριάντα (30,00) ευρώ.

 

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης


Πηγή