Αντίθετοι στον «Περσέα» οι αστυνόμοι της Ηλείας: «Δεν φτάνουμε» (VIDEO)

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας για το σχέδιο «Περσέας», εκφράζοντας την ανησυχία της για τις επιπτώσεις εφαρμογής του στην εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας. Με τις νέες διαταγές οι αστυνόμοι της Ηλείας καλούνται να καλύψουν έντεκα νέες νυχτερινές βάρδιες σε εβδομαδιαία βάση και σε περιοχές οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό εγκληματικότητας, ενώ αστυνομεύονται ήδη από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης, Παν. Ζώντος.

«Διατάσσεται ενίσχυση από υπηρεσίες της έδρας που ουσιαστικά λειτουργούν με ημίμετρα που αλλοιώνουν την υπηρεσιακή τους δομή και υπόσταση, μη μπορώντας να παράγουν αστυνόμευση. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις εντός των μεγάλων αστικών κέντρων και των πολυσύχναστων περιοχών του Κάμπου. Για παράδειγμα η έλλειψη του αστυνομικού προσωπικού είναι εμφανής στις υπηρεσίες όλου του Νομού αλλά και στις δύο μεγάλες πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Στην Αμαλιάδα δεν υπάρχει αυτοτελής αστυνόμευση από το ΑΤ Τάξης και από την Τροχαία. Οι δύο υπηρεσίες λειτουργούν μικτά εξαιτίας της υποστελέχωσης και προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τα περιστατικά από κοινού με μικτές περιπολίες, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή αστυνόμευση σε ένα προβληματικό δίκτυο με θανατηφόρα δυστυχήματα», σημειώνει ο κ. Ζώντος προσθέτοντας ότι επί της ουσίας όλα τα τμήματα του νομού λειτουργούν αναγκαστικά μικτά.

Επικαλούμενος την περίπτωση της Ανδρίτσαινας, ο πρόεδρος της Ένωσης εξηγεί τη δυσκολία εφαρμογής στο νέο σχέδιο.

«Ζητούν από τα ήδη υποστελεχωμένα ΑΤ με προσωπικό 12-14 ατόμων -και όχι των 26 ατόμων ως κατ’ ελάχιστο- να επωμιστούν το βάρος του νέου σχεδίου Περσέας. Το ΑΤ Ανδρίτσαινας είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που λειτουργεί με δύναμη 9 ατόμων, ουσιαστικά διαθέτει 8 αστυνομικούς καθότι ο ένας είναι νόμιμα αποσπασμένος. Είναι δυνατόν αυτό το τμήμα να ανταπεξέλθει στις νέες υπηρεσιακές συνθήκες που του ζητούν αστυνομεύοντας την περιοχή του καθημερινά με δύο αστυνομικούς;» σχολιάζει.

Με 100 λιγότερους λειτουργεί η ΔΑ Ηλείας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ΔΑ Ηλείας έχει περίπου 30% λιγότερο προσωπικό, αφού διαθέτει 310 ένστολους σε σύνολο 440 οργανικών θέσεων, στοιχείο που καθιστά ανέφικτη την αποτελεσματική 24ωρη αστυνόμευση.

«Πού θα βρεθούν οι αστυνομικοί να αστυνομεύσουν αυτές τις παραπάνω βάρδιες, οι οποίες μεν είναι 11 στον αριθμό, αλλά ουσιαστικά είναι 22, καθότι ένας αστυνομικός όταν απασχοληθεί σε νυχτερινή βάρδια, τίθεται εκ νέου σε υπηρεσία μετά την παρέλευση του 24ώρου; Επομένως θέλουμε 22 βάρδιες και όχι 11. Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην αστυνόμευση λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων και των ανύπαρκτων προσλήψεων είναι τεράστια. Η κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων, όπως επίσης και οι ελάχιστες προσλήψεις που γίνονται ανά έτος, σε συνδυασμό με τις πολλές συνταξιοδοτήσεις, μειώνουν ακόμα το προσωπικό που στελεχώνει τα ΑΤ», υπογραμμίζει ο κ. Ζώντος συμπληρώνοντας ότι προκύπτει αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής.

«Το νέο μοντέλο έχει ως βάση της λειτουργίας του την επιθετική αστυνόμευση και όχι την εμφανή παρουσία, κάτι που επιτυγχάνεται με την παρουσία της ομάδας ΚΑΜ μέχρι τώρα. Ουσιαστικά είναι αδύνατον να λειτουργήσει καθότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Επίσης αρκετοί συνάδελφοι είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα καθήκοντα και η απομάκρυνσή τους από αυτά θα οδηγήσει στην αδυναμία σωστού χειρισμού τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσμενή σχόλια για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης και παραθέτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις δαπάνες καυσίμων, τα μηχανοκίνητα μέσα και το αξιόμαχο της κατάστασής τους, τονίζοντας ότι οι μηχανικές βλάβες θα είναι αναπόφευκτες.

«Οριακά λειτουργούν τα οχήματα. Το ΑΤ Πύργου δεν έχει περιπολικό και εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές ανάγκες με ένα λειτουργικό περιπολικό εκατοντάδων χιλιομέτρων», σχολιάζει.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση στέκεται στον θεσμό της ΚΑΜ, ζητώντας να μην αποδομηθεί διότι έχει πετύχει την αποστολή της να είναι δίπλα στους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών, και ξαναθίγει το ζήτημα του ωραρίου.

«Μέχρι πότε θα παραβιάζεται συστηματικά και κατ εξακολούθηση το ωράριο εργασίας του αστυνομικού;» αναφέρει χαρακτηριστικά και απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Ηλείας.

Παράλληλα, το ΔΣ της Ένωσης εκφράζει τη συμπαράστασή του στους τραυματίες αστυνομικούς από την επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Ομόνοιας και καταδικάζει απερίφραστα το συμβάν.


Πηγή