Αστακός: Το έθιμο της Λαμπαδηδρομίας για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ένα παλαιό έθιμο αναβίωσε χθες το βράδυ της παραμονής της 28ης Οκτωβρίου στον Αστακό.

Πρόκειται για τη Λαμπαδηδρομία και την αναβίωση του εθίμου, που διοργάνωσε ο δραστήριος Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών και μικροί – μεγάλοι πήραν στα χέρια τους αναμμένες δάδες και τίμησαν τα μηνύματα του «ΟΧΙ» και του Έπους του 40.

Ο Σύλλογος Αστακιωτών μας γράφει:

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ (με έδρα την Αθήνα) στα πλαίσια μιας σειράς δραστηριοτήτων του, που έχει προγραμματίσει, συμπεριλαμβανομένων και την επαναφορά των παλιών εθίμων του Αστακού που έχουν εξαφανισθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις μνήμες μας, χθες 27 Οκτωβρίου 2018 επανέφερε ένα από αυτά που σχετίζονται με την εθνική εορτή του 1940, δηλ. την λαμπαδηφορία (λαμπαδηδρομία) με αποκορύφωμα το άναμα του ΟΧΙ!!!!………..

Η επανακαθιέρωση του συγκεκριμένου έθιμου που ήταν για πολλά χρόνια το κυρίαρχο γεγονός των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική εορτή του 1940, στον Αστακό, επανήλθε σήμερα μετά από 40 περίπου χρόνια αδράνειας.

Σε άψογη συνεργασία με το Λύκειο Αστακού και του Συλλόγου Χοβολιωτών πραγματοποιήθηκε η ιστορική πορεία-λαμπαδηφορία με δαυλούς απο την πλατεία του Αστακού, καθοδηγούμενη από την μπάντα του Λυκείου Αστακού και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους κατέληξε στην παραλία και συγκεκριμένα στον φάρο του λιμανιού όπου οι λαμπαδηδρόμοι σε αρμονική συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αστακιωτών Κώστα Νικολάου τοποθέτησαν τους αναμένους πυρσούς πάνω στο ΟΧΙ που είχαν κατασκευάσει τα μέλη του Συλλόγου Χοβολιωτών μεταφέροντας την τεράστια λάμψη σε όλοι την πόλη. Ήταν μια πρωτοβουλία που εξελίχθηκε με επιτυχία παρότι στην αρχή συνάντησε κάποιες δυσκολίες.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ και φυσικά τους μαθητές που συμμετείχαν καθώς και την ομάδα των τυμπανιστών τον καθηγητή κ. Λύχνο καθώς επίσης τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Χοβολιωτών που βοήθησαν και συμμετείχαν στην προσπάθειά μας και τους εκατοντάδες Αστακιώτες που με το χειροκρότημά τους υποδέχθηκαν τους λαμπαδηδρόμους.

Ελπίζουμε του χρόνου (πρώτα ο ΘΕΟΣ) να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή για να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε το έθιμο. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ έχει βάλει στο πρόγραμμά του να επαναφέρει και άλλα ξεχασμένα έθιμα που έχουν χαθεί στα πέρατα του χρόνου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ

lampadhdromia

xiromeronews.blogspot.com

Η επίσημη Δοξολογία στην Μητρόπολη Αγρινίου για την 28η Οκτωβρίου (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)


Πηγή