Δήμος Πηνειού: Προς αδελφοποίηση το Ρουπάκι με το Κοιλιάνι Κύπρου

Ξεκινούν οι διαδικασίες αδελφοποίησης του Ρουπακίου του Δήμου Πηνειού με το χωριό Κοιλάνι Κύπρου όπου φυλάσσονται τα Άγια Λείψανα της Αγίας Μαύρας που είναι και πολιούχος του Ρουπακίου.

Προχθές Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΤΚ Ρουπακίου κ. Αθανάσιος Σταυρόπουλος και ο επίτροπος κ. Κώστας Ρέγκλης επέστρεψαν από την Κύπρο όπου –όπως αποκλειστικά είχε αναφέρει η «Πατρίς»-είχαν μεταβεί για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Κοινότητας και άλλους φορείς της κοινότητας Κοιλανίου Λεμεσσού Κύπρου.

«Ευχαριστούμε τον σεβασμιότατο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανό με τις ευλογίες του οποίου μεταβήκαμε στην Κύπρο για αυτή την όμορφη και ιερή αποστολή μας», δήλωσε στην «Πατρίς» ο πρόεδρος κ. Θανάσης Σταυρόπουλος και συνέχισε: «Ευχαριστώ και τους ιερείς του χωριού μας που προσευχήθηκαν ώστε το ταξίδι μας να στεφθεί με επιτυχία. Η φιλοξενία που μας επεφύλασσε ο Κοινοτάρχης κ. Απόστολος Γιάννακας ήταν ανεπανάληπτη. Προσευχηθήκαμε στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας, ασπαστήκαμε την εικόνα της και τα άγια λείψανά της και προσευχηθήκαμε για όλο το χωριό μας. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι και περιμένουμε με χαρά να ανταποδώσουμε»

Η «Πατρίς» επικοινώνησε και με τον κοινοτάρχη του Κοιλανίου κ. Απόστολο Γιάννακα ο οποίος δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε τους αδελφούς μας από το Ρουπάκι του Δήμου Πηνειού και με μεγάλη χαρά αποδεχόμαστε το αίτημα για αδελφοποίηση του Κοιλανίου. Η Αγία Μαύρα ενώνει Ελλάδα και Κύπρο»

Η Πολιούχος του Ρουπακίου εορτάζεται με κάθε λαμπρότητα στις 3 Μαΐου, ενώ τμήμα των λειψάνων της βρίσκονται στον ομώνυμο περικαλλή ιερό ναό του χωριού.

Η Κάρα της Αγίας καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των ιερών λειψάνων της βρίσκονται στον ναό Κοιλανίου Λεμεσσού , ενώ αποτμήματα του λειψάνου βρίσκονται στην Μονή Κύκκου στην Κύπρο, στον ι.ν.Αγ. Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας, στην Ηλιούπολη Αττικής και στη Ζάκυνθο.

Στο Κοιλάνι, χωριό στη Λεμεσό, βρίσκεται κτισμένο το πανέμορφο εξωκλήσι, αφιερωμένο στην Αγία Μαύρα (Μαύρη) και τον Άγιο σύζυγό της, Τιμόθεο. Τεράστια πλατάνια ( ο πλάτανος της Αγίας Μαύρας είναι 1200 ετών, έχει ύψος 35 μέτρα και περιφέρεια βάσης 8 μέτρα), πάνω στις όχθες της κοίτης του ποταμού Κρυού «σκεπάζουν» το μικρό εκκλησάκι. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει καταπακτή που ανοίγοντας ο προσκυνητής θα δει νερό που κυλά και εξέρχεται ανατολικά του ναού , μέσα από μαρμάρινη βρύση. Την βρύση την ονόμασαν «Αγίασμα Αγίας Μαύρης» και θεωρείται θαυματουργό.


Πηγή