Δυσλειτουργίες στο ΤΕΙ Μεσολογγίου

Σε καιρούς κοινωνικής κρίσης και οικονομικής λιτότητας, είναι λογικό ακόλουθο παροχές του κράτους όπως η δωρεάν παιδεία να παραπαίουν. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας χαρακτηρίζεται από τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας του αντικειμένου σπουδών αλλά χαρακτηρίζεται επίσης και από την υπο-χρηματοδότηση των Ανώτατων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την επίλυση των προβλημάτων στην παιδεία.

Για το λόγο αυτό το άρθρο αποτελεί μια ένδειξη διαμαρτυρίας και έντονου προβληματισμού, για φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον Φοιτητικό Σπουδαστικό Σύλλογο του ΤΕΙ Μεσολογγίου και εν γένει ολόκληρη την τοπική φοιτητική κοινότητα.

Αυτά άπτονται κυρίως στην έλλειψη μόνιμου, και μη, διδακτικού προσωπικού, προβλήματα που προκύπτουν με την χρήση της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας και την ελλιπή συντήρηση των κτηριακών καταστάσεων.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει την αδιαφορία της διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για το παράρτημα Μεσολογγίου, όσον αφορά την επάνδρωση των γραμματειών με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των τμημάτων. Καθημερινά όλοι οι φοιτητές, γινόμαστε μάρτυρες μιας δυσλειτουργικής γραμματείας, και δυστυχώς δεν γινόμαστε μάρτυρες μιας αποφασιστικής και δραστικής λύσης, η οποία είναι αναγκαίο να παρθεί άμεσα.

Φυσικά το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υπαλλήλων στις γραμματείες, αλλά και στην έλλειψη των καθηγητών.

Ο κάθε χρόνος και το κάθε εξάμηνο, ξεκινάει με έναν φόβο: Υπάρχουν οι καθηγητές για τα μαθήματα φέτος; Και η ερώτηση αυτή απαντάται όταν διαπιστώνουμε, πως για ακόμα ένα χρόνο, για ακόμα ένα εξάμηνο, δεν θα έχουμε όλους τους καθηγητές οι οποίοι χρειάζονται για το εκάστοτε τρέχον εξάμηνο.

Έτσι λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι η έλλειψη αυτή προκαλεί προβλήματα και στην ανάθεση των πτυχιακών εργασιών. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο εμείς οι φοιτητές να μην μπορούμε να πάρουμε θέμα για την πτυχιακή μας εργασία, και να παρατείνεται για ακόμα ένα εξάμηνο η φοίτησή μας, για ακόμα ένα εξάμηνο, και κάτι τέτοιο πραγματικά μας ντροπιάζει.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, προστέθηκε άλλο ένα. Η αλλαγή του συστήματος στην μέση της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου γέννησε αρκετά προβλήματα. Είναι αδιανόητο να γίνεται η αλλαγή του συστήματος αυτού, όπου αποτελεί το πολυτιμότερο καθημερινό εργαλείο μας ως φοιτητές, στα μέσα της εξεταστικής περιόδου. Ένας κοινός και λογικός νους θα αντιλαμβανόταν ότι με μια τέτοια αλλαγή θα προέκυπταν λάθη και παρατυπίες. Και φυσικά αυτός ο νους θα μπορούσε να κατανοήσει ότι τα λάθη και οι παρατυπίες αυτές για να επιλυθούν χρειάζεται χρόνος. Υπάρχει κάποιος, που μπορεί να νομίσει ότι μια τέτοια αλλαγή ήταν σώφρον να γίνει εν μέσω της εξεταστικής περιόδου; Πιστεύει κανείς ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπήρχε χρόνος από τους υπαλλήλους της διοίκησης να λύσουν τα προβλήματα αυτά και να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση από το παλιό σύστημα στο νέο; Νομίζω πως ξέρουμε όλοι την απάντηση.

Σε όλους εμάς τους φοιτητές μας προκαλεί θλίψη να βλέπουμε ότι οι, υπο κανονικές συνθήκες, βοηθοί μας, κλείνουν τα μάτια σε τόσο φλέγοντα ζητήματα. Μας προκαλεί εκνευρισμό να νομίζουν πως με ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις μπορούν να μας καθησυχάσουν. Το άρθρο αυτό λοιπόν, είναι μια έκφραση των ζητημάτων των οποίων μας απασχολούν και όπως διαπιστώνουμε θα ισχύουν για χρόνια και θα βασανίζουν και τις επόμενες γενιές φοιτητών.

Ζαχαρίου Αργύρης
Γραμματέας ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Πρόεδρος του Φοιτητικού Σπουδαστικού Συλλόγου

aixmi-news.gr

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Θέρμου


Πηγή