ΟΙΚΙΠΑ: «Επανακαθορισμός ορίων» ή πλήρης κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών;

Όπως αναφέρει η ΟΙΚΙΠΑ η ορατή προοπτική να αρχίσει, μετά την γνωστή τετραετή στασιμότητα, το μεγάλο έργο του αυτοκινητοδρόμουΠάτραςΠύργου, επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της προμήθειας των εκατομμυρίων κυβικών αδρανώνυλικώντα οποία το έργο αυτό (και άλλα εν εξελίξει όπως μικρότεροι δρόμοι και το Φράγμα Πείρου) θα απαιτήσουν τα προσεχή χρόνια.

Και ποιος θα μας τα δώσει; Φυσικά, η εύκολη και φθηνή λύση, τα ΛατομείαΑράξου.

Ήδη, Ο Ν. Ροπόκης, στέλεχος της «Λατομικής», είπε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Αχαΐας, ότι χρειάζεται “επανακαθορισμόςτηςλατομικήςζώνηςτουΑράξου”, γιατί δεν θα φτάσουν τα υλικά που βγάζει πέραν της διετίας.

Η θέση αυτή αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά τόσο από το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Αλεξόπουλο.

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: η λατομική ζώνη Αράξου, περικλείεται εντός της Α’ ζώνης του ΕθνικούΠάρκουΚοτυχίουΣτροφυλιάςκαι σύμφωνα με την ΚΥΑ, βάσει της οποίας αυτό ιδρύθηκε, ορίζεται ότι έπρεπε να κλείσει από το …2011.

Οφείλουμε επομένως να έχουμε, χωρίς αυταπάτες, υπόψη ότι η νέα ορολογία “επανακαθορισμός των ορίων της λατομικής ζώνης” είναι στην πράξη, πρόταση πλήρους ή περίπου κατεδάφισηςτωνΜαύρωνΒουνών, αναπόσπαστου τμήματος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Οφείλουμε να θυμίσουμε όμως ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει και προτείνει εναλλακτικές λύσεις, μόνο που οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της σημερινής, τις απέρριψαν, εμμένοντας στις συνεχείς παρατάσεις, με επίκληση λόγων, μεταξύ άλλων και …περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Ήδη από το 2014, προτάθηκε εγγράφως από την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η μείωση των αποστάσεων από οικισμούς, κατά τα πρότυπα των νησιών του Αιγαίου, για να ανευρεθούν λατομικές ζώνες περιοχές όπου μελέτες κατέγραψαν δυσχέρεια χωροθέτησης νέων λατομικών περιοχών, όπως η Αχαΐα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε διαχρονικά και θερμά και από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας και από την περιφερειακή παράταξη “ΟικολογικήΔυτικήΕλλάδα”, οι οποίες έκαναν, μεταξύ άλλων ενεργειών, και γραπτές και τεκμηριωμένες προτάσεις προς τον αρμόδιο υπουργό κατά τη συζήτηση, το καλοκαίρι του 2017, της νέας νομοθεσίας για τη λατομική δραστηριότητα, αλλά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης τιςαπέρριψε.

Όμως η παράταση λειτουργίας των Λατομείων Αράξου (έχουμε χάσει το μέτρημα ποια κατά σειρά) λήγει το τέλος του 2020, ήτοι, τι θέλει να πει η “Λατομική” για μετά το πέρας της διετίας; Μετά το πέρας διετίας η Λατομική ζώνη, που έπρεπε να έχει κλείσει από το 2011, οφείλει να ΚΛΕΙΣΕΙ. Τολέειονόμος, επομένως άλλων παπάδων ευαγγέλιο είναι το τι θα γίνει με τα αδρανή για τον αυτοκινητόδρομο (και όχι μόνο).

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε, και το δηλώνουμε ΕΓΚΑΙΡΑ, ακόμη και τώρα:

Το ζήτημα της προμήθειας αδρανών για τον αυτοκινητόδρομο, που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες δεν επιτρέπεται να επιλυθεί εις βάρος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς, αναπόσπαστο στοιχείο του οποίου είναι τα Μαύρα Βουνά.

Μια ακόμη παράταση μαζί με επέκταση της λατομικής δραστηριότητας εκεί, θα συνιστά γελοιοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, από τον οικολογικό χώρο τουλάχιστον.

Λύσεις που να αντιμετωπίζουν το σύνολο των αναγκών της Αχαΐας σε αδρανή πρέπει να βρεθούν και να γνωστοποιηθούν αναλυτικά και δημόσια. Η ανακύκλωση των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων οφείλει να είναι μέρος αυτών.

ΗπεραιτέρωκατεδάφισητωνμαύρωνΒουνώνθαείναιμιαακόμημεγάληντροπή και δεν μπορεί να γίνει δεκτή.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    12 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία