Ηλεία: Ο σεισμός τους βρήκε πάνω στη δουλειά…

Με ψυχραιμία παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό αντιμετώπισαν το σερί ισχυρών σεισμών, που κυμάνθηκαν από 5,1 έως και 6,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, πολίτες της Ηλείας που εκείνη την ώρα εργάζονταν. Η εφ. «Πατρίς» μίλησε με τρεις εργαζόμενους από τον Πύργο και τη νότια Ηλεία, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους.

«Ίσως είναι ο πιο ισχυρός σεισμός που έχω βιώσει, διότι κράτησε τουλάχιστον τριάντα δευτερόλεπτα η ένταση. Οι πρώτες στιγμές ήταν δύσκολες γιατί τρομάξαμε από το ταρακούνημα, αλλά στη συνέχεια διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας και συνεχίσαμε την εργασία μας», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο 35χρονος αρτοποιός Παναγιώτης Αναστασόπουλος, ο οποίος ανέσυρε από τη μνήμη του τους σεισμούς της δεκαετίας του 1990.

«Θυμάμαι και τον σεισμό του 1993 και τον σεισμό στο Αίγιο το 1995, αλλά νομίζω ότι ο χθεσινός είχε πρωτοφανή ένταση και διάρκεια. Τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε και είναι λογικό να έχει τρομάξει ο κόσμος, διότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι μετασεισμοί μας κρατούσαν σε εγρήγορση και υπερένταση», ανέφερε.

Ο 27χρονος Αλέξης Τσιαρές ζει στην Πλατιάνα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και διατηρεί καφενείο στο χωριό. Εκείνη την ώρα είχε ξεκινήσει να τακτοποιεί τα τραπέζια και τις καρέκλες, προκειμένου να καθαρίσει τον χώρο.

«Λίγη ώρα νωρίτερα είχα κλείσει το καφενείο και προσπαθούσα να βάλω σε μια σειρά τα τραπέζια και να ξεκινήσω το καθάρισμα. Ξαφνικά ένιωσα ένα έντονο βουητό και νόμιζα ότι φεύγει όλο το κτίσμα προς τα πάνω. Τα ρολά πήγαιναν πέρα δώθε και έκαναν έντονο θόρυβο, ενώ κάποια ποτήρια και πιάτα έπεσαν και έσπασαν. Ήταν ασυνήθιστα ισχυρή η ένταση και η διάρκεια του σεισμού. Κάποια στιγμή πίστεψα ότι δεν θα σταματήσει ποτέ», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο 27χρονος Αλέξης, προσθέτοντας ότι οι συνεχείς μετασεισμοί δεν του επέτρεπαν να επαναπαυθεί.

Ο 37χρονος αρτοποιός Παναγιώτης Κουλουμπουρδός από το Καλλίκωμο ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο δυνατότερος και ισχυρότερος που θυμάται από παιδί.

«Ήταν ο πιο τρομακτικός σεισμός από όσους θυμάμαι από το 1990 και μετά. Έμοιαζε ατελείωτος και η ένταση ήταν πρωτόγνωρη. Κάθε δευτερόλεπτο έμοιαζε με αιώνα, ενώ η πτώση αντικειμένων προκαλούσε επιπλέον θόρυβο. Κατά τις πρώτες στιγμές ανησύχησα έντονα, αλλά παρέμεινα ψύχραιμος καθώς έχω ζήσει πάρα πολλούς σεισμούς. Πολύ δυνατός ήταν και ο μετασεισμός των 5R, για αυτό πολύς κόσμο βγήκε στους δρόμους», δήλωσε ο 27χρονος Παναγιώτης.


Πηγή