Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου-“Η κανονικότητα να επανέλθει με ένα μεγάλο μετασεισμόR […]

Ώρες αγωνίας πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι της Ζακύνθου που κοιμήθηκαν στα αυτοκίητα τους ή στο δημοτικό στάδιο πέρα φοβούμενοι έναν ακόμα ισχυρό σεισμό με την μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το νησί συνεχίζει να είναι σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για τις επόμενες ώρες

Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τουλάχιστον οκτώ σεισμικές δονήσεις εντάσεως από 4 έως 4,8 Ρίχτερ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ.

Τρέμη η γη στη Ζάκυνθο – Δίκτυο φορητών σεισμογράφων τοποθετείται στο νησί – Σε πλήρη επιφυλακή οι Υπηρεσίες για ισχυρό μετασεισμό

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα.

«Περιμένουμε έναν αριθμό μετασεισμικών δονήσεων μικρότερες και λιγότερες, θα πρέπει να υπάρξει και ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7-5,8 Ρίχτερ μέσα σε μία εβδομάδα ώστε να περάσουμε στην κανονικότητα. Ενας σεισμός αυτής της έντασης δεν είναι μεγάλος σεισμός, είναι δεκάδες φορές μικρότερος από αυτόν τον πρώτο που εκδηλώθηκε και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές», ανέφερε.

Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο η Ζάκυνθος – Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό

«Το νησί μπαίνει σε μια κανονικότητα. Σε αυτό βοήθησε ότι δεν είχαμε θύματα. Οι Ζακυνθινοί έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, η κανονικότητα θα πρέπει να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών ειδικά στο λιμάνι που υπήρξαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Ευθ. Λέκκας: Ο σεισμός ήταν μεγάλος, η Ζάκυνθος άντεξε – Περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς

Κάνοντας μια εκτίμηση για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος ντόμινο από τον πρώτο σεισμό είπε πως «ένας σεισμός αυτού του μεγέθους είναι οριακά για να προκαλέσει ντόμινο σε κάποια περιοχή, ειδικά προς τον βορρά δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα, αν συμβεί αυτό θα είναι προς τα νότια, ωστόσο είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    27 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία