ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: “Δεν πωλούνται Κάστρο, Αρχαίο Ωδείο και Μουσείο” – Άνοιξε κόντρα… και […]

Της κακομοίρας… έχει γίνει στην τοπική κοινωνία της Πάτρας με την είδηση ότι 225 δημόσια ακίνητα της πόλης, βρίσκονται στην λίστα του υπουργείου Οικονομικών για μεταβίβαση στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσιών, στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Μέσα στα 225 αυτά δημόσια ακίνητα βρίσκονται και πολλά αρχαιολογικά μνημεία της πόλης όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Κάστρο, το ΚΕΤΧ το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο και άλλα. Η είδηση αυτή έχει ξεσηκώσει τους εργαζόμενους στα πολιτιστικά μνημεία και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ το Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του, τονίζει τα εξής:

Οι πιο εμβληματικοί και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης μας, μαζί με άλλα μνημεία της Ελλάδας, εκχωρούνται στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.», δηλαδή στο περίφημο Υπερταμείο. Μπορεί να φαίνεται ανήκουστο και αδιανόητο, παρ' όλα αυτά όμως ισχύει.

Η ταύτιση της λίστας των ΚΑΕΚ με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α. που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε., και περιλαμβάνονται στην «Εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Κυβερνητικής πολιτικής προς τον Υπουργό Οικονομικών» (ΦΕΚ231/Β/19-6-2018), βάσει του άρθρου 196 παρ. 6 και 209 του Ν.4329/2016 και μεταβιβάζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ2320/Β/19-6-2018) είναι μια οικτρή πραγματικότητα.

Οι ανακοινώσεις και δηλώσεις προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. περί πρόθεσής τους να εξαιρεθούν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι από την μεταβίβαση είναι προσχηματικές δικαιολογίες.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει ότι η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων και η μόνη λύση είναι να διασφαλιστεί θεσμικά η εξαίρεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των ακινήτων που εμπίπτουν στην αρχαιολογική νομοθεσία ή χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Υπουργείου

Οι Έλληνες Αρχαιολόγοι τονίζουν ότι τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα, όπως ορίζει το άρθρο 24 του Συντάγματος".

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχαιολόγοι πραγματοποιούν την Πέμπτη στις 9 το πρωί, απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, μαζί με όλους τους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ και καλούν κάθε ενεργό πολίτη να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμα της στο Υπερταμείο".

ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Το Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι "οι πιο εμβληματικοί και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης μας, μαζί με άλλα μνημεία της Ελλάδας, εκχωρούνται στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.», δηλαδή στο περίφημο Υπερταμείο. Μπορεί να φαίνεται ανήκουστο και αδιανόητο, παρ' όλα αυτά όμως ισχύει.

Η ταύτιση της λίστας των ΚΑΕΚ με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α. που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ Α.Ε., και περιλαμβάνονται στην «Εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Κυβερνητικής πολιτικής προς τον Υπουργό Οικονομικών» (ΦΕΚ231/Β/19-6-2018), βάσει του άρθρου 196 παρ. 6 και 209 του Ν.4329/2016 και μεταβιβάζονται με σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ2320/Β/19-6-2018) είναι μια οικτρή πραγματικότητα.

Οι ανακοινώσεις και δηλώσεις προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του ΥΠ.ΟΙΚ. περί πρόθεσής τους να εξαιρεθούν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι από την μεταβίβαση είναι προσχηματικές δικαιολογίες. Μάλιστα χθες αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν συγκεντρωση έξω από το Αρχαιολογικο Μουσείο.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών

Από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του "μαζεύει" το όλο θέμα διευκρινίζοντας ότι δεν πωλούνται παραλίες, παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, αρχαιολογικοί χώροι, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, και ναύσταθμοι.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β'/19.6.2018 (σ.σ. αφορά στα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου που πέρασαν στην ΕΤΑΔ) βρίσκονται ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018), ότι η μεταβίβαση των ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.

Παράλληλα προστίθεται, ότι, όπως επίσης αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, και ειδικότερα:

*Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα, όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.

*Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, παρκινγκ κ.λπ., τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.

*Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η υπουργική απόφαση (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018) ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων, τα οποία και μόνον αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην ΕΤΑΔ".


Πηγή