Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Ένας χρόνος Κίνημα Αλλαγής»

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνέταξε το ακόλουθο άρθρο με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου του Κινήματος Αλλαγής. Το άρθρο έχει ως εξής:

Παραδοσιακά, ο χώρος της Κεντροαριστεράς με κύριο πυλώνα το ΠΑΣΟΚ που ένωσε τους Έλληνες, εμβάθυνε τη δημοκρατία και υλοποίησε μεταρρυθμίσεις που έδιναν λύσεις στα προβλήματα της κάθε περιόδου, έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στη νεότερη ιστορία της χώρας. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, ύστερα από την πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να ενοποιηθεί ο κατακερματισμένος-μετά το ξέσπασμα της κρίσης- χώρος της Κεντροαριστεράς και 212.000 πολίτες έγιναν συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό και διαρκές χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με την απαίτηση αισθήματος ευθύνης. Η Κεντροαριστερά αφορά αυτούς που έχουν κοινές ιδεολογικοπολιτικές αναφορές, αυτούς που βρίσκονται στις ίδιες ράγες, στο ίδιο τρένο, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε διαφορετικό βαγόνι.

Σήμερα, ωστόσο, χρειάζονται κι άλλες κινήσεις ώστε να σμίξουν οι δυνάμεις του χώρου και με επικαιροποιημένο το προοδευτικό αφήγημα το Κίνημα Αλλαγής να γίνει η μεγάλη παράταξη, πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Η ιστορία, άλλωστε, γράφει αυτούς που έχουν πολιτικό όραμα και μπορούν να το υλοποιήσουν. Το βολικό στυλ του απολιτίκ το έχει απορρίψει η κοινωνία. Οι αλλαγές περνούν μόνο μέσα από την πολιτική και την ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή μας στην παραγωγή της.

Σε μια περίοδο γεμάτη μετασχηματισμούς και ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη διέρχεται μια μεγάλη κρίση, η Ένωση συντηρητικοποιείται και οι αντισυστημικές και εθνικιστικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, απαξιώνοντας το ευρωπαϊκό όραμα. Το στοίχημα για εμάς είναι να δείξουμε τον δρόμο και στην Ευρώπη. Η προοδευτική απάντηση χρειάζεται να είναι μια πολιτική πλατφόρμα με πολιτικές οι οποίες θα έχουν επίκεντρο τους λαούς και όχι τους αριθμούς. Διότι, τα κράτη ευημερούν, όταν οι λαοί τους ευημερούν. Σε εθνικό επίπεδο, το Κίνημα Αλλαγής, σε πείσμα όσων θεωρούν την ευημερία των λαών θέμα διαχείρισης και όχι αποτέλεσμα ιδεολογικοπολιτικής άποψης, εκφράζει αυτές τις θέσεις, σε συνέχεια της ιστορικής παρακαταθήκης που μας έχει κληροδοτήσει το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο με πυρήνα την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με στόχο όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές συγκλίσεις και συνθέσεις, μέσα από τη λειτουργία της συλλογικότητας, αντιτασσόμαστε στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, το κράτος λάφυρο, τον διωγμό των νέων και τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων και διεκδικούμε την αποτελεσματική εκπροσώπηση της κοινωνίας.

Το μέλλον μας, η ευημερία και η ανάπτυξη τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης δεν περνά μέσα από την παλινόρθωση παλαιοκομματικών συντηρητικών πολιτικών είτε αυτές προέρχονται από τα δεξιά είτε από τα αριστερά. Σήμερα, χρειαζόμαστε μια νέα διακυβέρνηση με όραμα να ενώνει αντί να διχάζει τους λαούς και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η ανεργία, το μεταναστευτικό και το κοινωνικό κράτος δικαίου, υπηρετώντας με συνέπεια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι επικείμενες εκλογές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο θα είναι μια στιγμή ευθύνης για όλους μας. Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής ζητά ισχυρή εντολή, για να εξασφαλίσουμε πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση που μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και τους Έλληνες στην ευημερία, συνδιαμορφώνοντας με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες την επόμενη μέρα της Ευρώπης με πυρήνα τους λαούς και τον άνθρωπο και όχι τις αγορές και το κέρδος.

Μεσολόγγι: Επιστημονική εκδήλωση στη «Διέξοδο»


Πηγή