Δυτική Αχαΐα: Εκτός της μελέτης Ρόγκαν το κομμάτι Νιφορέϊκα – Καλαμάκι;

Εκτός της μελέτης Ρόγκαν που έχει να κάνει με την προστασία των ακτών από την διάβρωση, στην περιοχή της δυτικής Αχαΐας, βρίσκεται ένα κομμάτι της ακτογραμμής που έχει υποστεί και τη μεγαλύτερη ζημιά.

Πρόκειται για το κομμάτι που ξεκινά από την παραλία των Νιφορεΐκων και συνεχίζεται στην παραλία Καλαμακίου. Η παραλιακή αυτή ζώνη έχει σχεδόν καταστραφεί εξαιτίας της διάβρωσης, με τους λουόμενους να μην μπορούν να κατέβουν στην ακτή, ενώ σε πολλά σημεία η παραλία έχει φτάσει να είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Το θέμα της εξαίρεσης ενός κομματιού που έχει και την μεγαλύτερη ανάγκη στο να προστατευθεί από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών έχει ανησυχήσει τους κατοίκους της περιοχής, ενώ ήδη ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επαφές με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της πολιτείας.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλαμακίου που έφερε το όλο θέμα στην δημοσιότητα, έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις για την εξαίρεση της περιοχής από την μελέτη Ρόγκαν που θα σώσει το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της δυτικής Αχαΐας, ξεκινώντας από τα Βραχνέικα.

Η παραλία Καλαμακίου, πριν από δύο δεκαετίες ήταν από τις ομορφότερες της περιοχής, διακρινόταν για το πλάτος και το μήκος της, ωστόσο μία σειρά παρεμβάσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από την Πολεμική Αεροπορία (έχει παραθεριστικό θέρετρο στην περιοχή) αλλά και από το ξενοδοχείο που υπάρχει στην παραλία, φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα.

Οι παρεμβάσεις αυτές σε συνδυασμό με το φαινόμενο της διάβρωσης έχουν μικρύνει την παραλία, την έχουν γεμίσει με βράχια, εκεί που κάποτε υπήρχε μόνο άμμος και βοτσαλάκι, ενώ υπάρχουν σημεία που η θάλασσα έχει "καταπιεί" την ακτή.

Η μελέτη που είχε παρουσιαστεί το περασμένο καλοκαίρι στην Αγορά Αργύρη από τον επιστημονικό συνεργάτη του save coast, Χρήστο Καπόπουλο, αναφερόταν σε ήπιες παρεμβάσεις, προσεκτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες ώστε να προστατευθεί η περιοχή.

Η εξαίρεση όμως του κομματιού αυτού από την μελέτη Ρόγκαν, αλλάζει τα δεδομένα. Και όλα αυτά την στιγμή που τα σημάδια στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλιακής ζώνης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι…


Πηγή