Δυτική Αχαΐα: Τσακάλια τρώνε τα ζώα και ο δάκος τις ελιές!

Το ένα μετά το άλλο «σκάνε» τα μεγάλα προβλήματα στους αγροτοκτηνοτρόφους της Δυτικής Αχαΐας, αφού από τη μία τα επώδεινα καιρικά φαινόμενα και από την άλλη η ανασφάλεια σε καλλιέργειες και στάβλους, έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα, πολύ δε περισσότερο, από τη στιγμή που η επίσημη Πολιτεία αδυνατεί να συνδράμει ή προβάλλει όρους για κάποια οικονομική ενίσχυση.
ΤΑ ΖΩΑ Κι ενώ η προσοχή των πολλών έπεσε, τις τελευταίες ημέρες, στα χιλιάδες χτυπημένα – από βροχή, δάκο, περονόσπορο και τυφώνα «Ζορμπά» ελαιόδεντρα της περιοχής, ένα ακόμα – άγνωστο στους πολλούς φαινόμενο – εμφανίζεται, με θύματα ιδιοκτήτες-εκτροφείς ζώων. Όπως πληροφορείται η «Π», στα ορεινά της Μόβρης προς Ερύμανθο, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση οι επιθέσεις σε ζωντανά, άλλοτε από τσακάλια και άλλοτε από αγριόσκυλα ή λύκους!
Ο ΠΙΕΣΗ Τα πολυάριθμα περιστατικά θανάτωσης αιγοπροβάτων, επιβεβαίωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας και αγροτοσυνδικαλιστής του Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Μπεκίρης, που ενημέρωσε τον ΕΛΓΑ Πάτρας, ενώ έχει συνεργασία με τον Δήμαρχο ΔΑ Χρήστο Νικολάου, ώστε να πιεστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ Το κακό είναι ότι, μέχρι τώρα, όσα ζωντανά χάθηκαν δεν καλύπτουν τον προβλεπόμενο αριθμό, δηλαδή άνω των 2 ανά φορά, αν και μέσα σε μία χρονιά αυτά έχουν ξεπεράσει τα 30 και 40! Ο νόμος ωστόσο, αναφέρεται σε κάλυψη, όχι συνολικά της απώλειας μέσα σε μία περίοδο, ώστε να δοθούν περί τα 100-120 ευρώ το ζώο, αναλόγως και της ράτσας.
Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ Σε ότι αφορά τα ελαιόδεντρα, το ξώφαλτσο πέρασμα της κακοκαιρίας έδωσε μεν την αίσθηση ότι οι καταστροφές ήσαν περιορισμένες, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι οι αιτήσεις είναι χιλιάδες, με τη μείωση της σοδειάς να αγγίζει το 70%. Οι καλλιεργητές περιμένουν το «μάννα εξ ουρανού» και φέτος χιλιάδες θα είναι αυτοί που δεν θα μαζέψουν καν ελιές, περιμένοντας την επόμενη σοδειά, αν βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η «Π», από τις 17.000 περίπου αιτήσεις σε όλο τον νομό, μόνο στη Δυτική Αχαΐα αυτές έχουν φτάσει στις 3.600! «Χρέος στο χρέος» λένε οι ελαιοπαραγωγοί, αφού το προϊόν είναι το πρώτο ποσοτικά και κατά συνέπεια σε αυτό βασίζεται κυρίως το αγροτικό εισόδημα. Η ζημιά ανά δέντρο υπολογίζεται στα 10-15 ευρώ, τουτέστιν η απώλεια ανέρχεται συνολικά στα 2 με 2,5 εκατ. ευρώ, για την περιοχή. Το κονδύλι καλείται να καλύψει το κράτος, μόνο με έκτακτη απόφαση, αφού για δάκο και περονόσπορο υπάρχει εξαίρεση αποζημίωσης, επειδή οι ασθένειες διαδέχθηκαν τα καιρικά φαινόμενα και δεν προβλέπεται χρηματική ενίσχυση. Ο Χρήστος Μπεκίρης προανήγγειλε επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «έστω για να βγουν τα λιπάσματα» – όπως λέει – και εφόσον εξατομικευτούν οι ζημιές σε δέντρα, τότε κατά μέσο όρο θα μπορούσε να δοθεί στον κάθε παραγωγό βοήθεια έως 2.000 ευρώ, αλλά να μη χάσουν και οι μικροί ελαιοπαραγωγοί. Σε εκκρεμότητα είναι οι εκτιμήσεις, που μάλλον θα γίνουν Φεβρουάριο-Μάρτιο, καθώς και οι αποζημιώσεις για ζημιές που προκάλεσαν οι νεροποντές σε κηπευτικά, θερμοκήπια, δημητριακά και σανούς.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΟΥ triadafilop@pelop.gr


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    10 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα