Πρώτο ταξίδι για το 3ο Δημοτικό Αμαλιάδας: Η αποστολή πάει Ιταλία!

Αναχωρεί για Ιταλία αύριο η αποστολή του 3ου δημοτικού σχολείου της Αμαλιάδας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το 3ο δημοτικό σχολείο συμμετέχει από φέτος στο Erasmus+ έχοντας διπλό ρόλο, αφού θα είναι και συντονιστικό σχολείο αλλά και ως απλός εταίρος σε σχολική σύμπραξη.

Ως συντονιστής

Το πρώτο πρόγραμμα, στο οποίο το 3ο δημοτικό σχολείο είναι συντονιστής και αφορά και το ταξίδι στην Ιταλία, έχει τον τίτλο « United in Diversity” – Ενωμένοι στην διαφορετικότητα» και θα έχει διάρκεια δύο ετών (2018-2020). Πρόκειται για μια διακρατική Πολυμερή Σύμπραξη Σχολείων, στην οποία συμμετέχει το 3ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας μαζί με τρία ακόμη σχολεία από την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Η πρώτη συνάντηση των εταίρων σχολείων θα πραγματοποιηθεί στην Νάπολι της Ιταλίας από την Κυριακή 10 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και εκτός από το 3ο δημοτικό σχολείο της Αμαλιάδας θα συμμετάσχουν τα σχολεία από την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Η αποστολή του 3ου δημοτικού απαρτίζεται από τον διευθυντή του σχολείου Αλέξη Γεωργόπουλου, τους εκπαιδευτικούς Κωνσταντίνο Παπαζαφειρόπουλο και Αικατερίνη Βουρλούμη και τις μαθήτριες της Στ’ τάξης, Μαριέττα Μάσσαλα, Μαρία Αγγελοπούλου και Διονυσία Βισβάρδη.

Για την διαφορετικότητα

Το θέμα που θα πραγματευτούν σε αυτή την πρώτη συνάντηση τα σχολεία αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το 3ο δημοτικό έχει ετοιμάσει και θα παρουσιάσει ένα τραγούδι για την διαφορετικότητα, ενώ θα παρουσιαστεί και ένα σχετικό λογότυπο.

Κατά την παραμονή τους στην Ιταλία, οι μαθητές όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Βοηθώντας τους αδύναμους» και παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και την πολιτιστικής κληρονομιά της περιοχής από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες για το εκπαιδευτικό σύστημα, να συζητήσουν για προβλήματα και να ανταλλάξουν καλές σχολικές πρακτικές.

Τον Μάιο του 2019 το 3ο δημοτικό σχολείο της Αμαλιάδας, ως σχολείο- συντονιστής θα φιλοξενήσει τις αποστολές από την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία και επί της ουσίας θα υλοποιηθεί η κεντρική διεθνική συνάντηση.

Τον Οκτώβριο του 2019 έχει προγραμματιστεί το ταξίδι στην Τουρκία και τον Μάιο του 2020 το τελευταίο ταξίδι με προορισμό την Πολωνία.

Και δεύτερο πρόγραμμα

Το δεύτερο πρόγραμμα στο οποίο το 3ο δημοτικό συμμετέχει ως απλός εταίρος, τιτλοφορείται: «Surfing Our Roots– Αναζητώντας τις ρίζες μας» και συμμετέχουν επίσης σχολεία από την Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

«Στα πλαίσια των προγραμμάτων εκπαιδευτικοί και μαθητές θα ασχοληθούν με θεματικά πεδία που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον σεβασμό, την αλληλοαποδοχή, τις ίσες ευκαιρίες, τον τρόπο και το ρόλο της αξιολόγησης, τις εναλλακτικές μεθόδους προσέγγισης της μάθησης με σκοπό τη βελτίωση της παιδαγωγικής διαδικασίας, κάτι το οποίο αποτελεί κεντρικό άξονα του προγράμματος και κατά συνέπεια τα αντικείμενα της ενασχόλησή μας. Στις διεθνείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων μας, θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τη συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών σε διεθνές επίπεδο να αντιληφθούμε τη σημασία της διεύρυνσης των πνευματικών μας οριζόντων και της καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων που μας καθιστούν ικανούς να λειτουργήσουμε με αυτονόητο τρόπο και με επιτυχία σε ένα πολυεθνικό πλαίσιο» ανέφερε ο διευθυντής του 3ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας κ. Αλέξης Γεωργόπουλος, επισημαίνοντας τα οφέλη μαθητών και εκπαιδευτικών.


Πηγή