Εγκαινιάστηκε η έκθεση: «Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ για τα Φρούρια».

Εκθέσεις Εγκαινιάστηκε η έκθεση: «Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ για τα Φρούρια».

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Παλαιό Φρούριο, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ για τα Φρούρια» που συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και το Δήμο Κέρκυρας και τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα (Πρόγραμμα “Tempo Forte Italia – Grecia 2018”, «Πρόγραμμα του Φθινοπώρου»).

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βασίλης Καββαδίας, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου, ο συντονιστής του «Marco Polo System» Pietrangelo Pettenò και ο Πρόξενος της Ιταλίας στην Κέρκυρα Giancarlo Bringiotti.

Στο περιθώριο των εγκαινίων υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου και του κ. Pettenò Μνημόνιο Συνεργασίας, με αντικείμενο τη δημιουργία Δικτύου Φρουρίων πόλεων της περιοχής Μεσογείου και Αδριατικής, με στόχο να αποτελέσουν πόλους περαιτέρω ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς των πόλεων και έλξης πολιτιστικού τουρισμού καθώς και κρίκους στην αλυσίδα των πόλεων που διαθέτουν οχυρώσεις.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων στα οποία αποτυπώνονται οχυρώσεις της Βόρειας Αδριατικής (Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία), από την προϊστορία έως τα μέσα του 20ου αι.

Δημιουργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Marco Polo System στο πλαίσιο του έργου CAMAA (Κέντρο Στρατιωτικής Αρχιτεκτονικής της Βόρειας Αδριατικής) με αρχικό τίτλο “ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Άγνωστες όψεις της Αδριατικής”, χρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Interreg Ιταλία – Σλοβενία 2007-2013).

H έκθεση είναι περιοδεύουσα. Από το 2015 ταξίδεψε σε πόλεις της Ιταλίας και της Σλοβενίας (Κόπερ, Βενετία, Παλμανόβα, Λιουμπλιάνα και Φερράρα). Η περιοδεία στην Ελλάδα ξεκινά από την Κέρκυρα που αποτελεί γέφυρα των οχυρώσεων της Αδριατικής με του Ιονίου: γέφυρα εποχών, τόπων, λαών και ιδεών.


Πηγή